Page 143 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 11
P. 143

3. Ünite



                  b) Su ve Alçı Oranı
                  Kalıp alma amacıyla alçı hazırlama evrelerinden biri de yeterli miktarda su ve alçıyı bir araya getirmektir.
               Kullanılacak su, uygulama yüzeyinin boyutları göz önünde bulundurularak seçilen geniş ağızlı plastik kapların
               yarısından fazla olmamalıdır. Su oranının fazla olduğu durumlarda alçının sertleşmesi zaman alacağı gibi
               kırılganlığı da artar. Su miktarı eksik konularak katı kıvamda alçı hazırlandığı takdirde de kalıp alma uygulaması
               tamamlanamadan sertleşme gerçekleşebilir. Sertleşme evresinde çok yüksek sıcaklıkların da katılaşmanın
               gecikmesinde rolü olabilir. Alçı hazırlarken en uygun oran, alçının hacmine %40 oranında su eklemektir, bu oran
               uygulama yüzeyindeki doku, ortam sıcaklığı, karışıma eklenen farklı kimyasallar göz önünde bulundurularak bir
               miktar değiştirilebilir (Görsel 3.98).



















                 a                              b                               c
               Görsel 3.98: Su ve alçı oranı

                  c) Karıştırma
                  Geniş ağızlı plastik bir kaba yarıyı geçmeyecek miktarda göz kararı su koyulduktan sonra alçı iki avuç içiyle
               alçı torbasından alınarak avuçlar birbirine sürtülecek biçimde sakin ve sistematik aralıklarla kabın içine aktarılır.
               Avuçların birbirine sürtülmesi, alçı içinde varsa sertleşmiş partiküllerin ele gelmesine yardımcı olur, bu işlem
               sırasında alçının dairesel hareketlerle suya serpilmesi, doyma dengesi sağlarken karıştırma evresine kadar ellerin
               su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Yeterli miktarda alçının eklendiğini anlamak için su yüzeyinde kalan
               miktarın suyu emmediğini görmek yeterlidir. Suya doymuş olan alçının karıştırılarak harç hâline getirilmesi için
               en uygun yöntem el ile hissederek karıştırmadır. Plastik kabın tabanına avuç içi temas ettirilerek düşük salınımlı
               mikserleme denilen karıştırma işlemi yapılırken olası topaklanmaların bu işlem sırasında el ayası ve parmaklar
               arasına girerek çözülmesi amaçlanır (Görsel 3.99).

                  Karıştırma esnasında alçı-su karışımını köpürtmemeye dikkat etmek gerekir. Karışım kıvama geldiğinde ellere
               bulaşan alçı kurumadan yıkanmalıdır (Bu işlem sırasında ellerde açık yara ya da alerjen bir durum söz konusu
               ise plastik eldivenler kullanılması zorunludur.).




















                 a                             b                                c

               Görsel 3.99: Karıştırma







            140
   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148