Page 102 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 12
P. 102

BÜST



            Çoğaltma Kalıbının Hazırlanması


               Çalışmanın çoğaltma kalıbı alınmaya karar verilmişse döküm esnasında takılma ve kırılma gibi sorunlar
            yaşamamak için parçalama işlemi dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Ölü kalıp alma yöntemine göre daha
            zor ve detaylı olan bu kalıp alma yöntemine başlamadan önce her bir parçanın tekrar sökülüp biraraya getirileceği
            unutulmamalıdır.
               Uygulama yüzeyi yontu kalemiyle çizilerek kalıp sırasında kaç parçaya ayrılacağı tasarlanır (Görsel 2.54 a).
            Takılma yapmaması için derin oyuklar kil ile kapatılırak kalıbı alınacak parçalar sac levhalarla bölümlere ayırılır
            (Görsel 2.54 b, c, ç).
















             a                       b                       c                       ç

















             d                       e                        f                      g
















             ğ                       h                       ı                       i

            Görsel 2.54: Çoğaltma kalıbı hazırlama

               Bütün parçalar için  ayrı kalıp  alınırken her  bir  parçanın dayanıklılığını  arttırabilmek  için bir  miktar  alçı
            döküldükten sonra keten uygulaması yapılarak kalan alçı ile kalıbın üzeri sıvanır (Görsel 2.54 d, e).
               Alınan kalıp parçası kuruyunca kenarlarına değen sac plakalar çıkarılıp bu bölümlere kalıpları daha kolay
            biraraya getirebilmek için delikler açılır (Görsel 2.54 f). Diğer parçanın dökümü yapılmadan önce sökülen sac
            levhaların altında kalan bölüme deliklerin içine de girecek şekilde ayırıcı sürülür (Görsel 2.54 g).
               Parçaların kalıbı alınırken ne çok kalın ne de çok ince olmasına özen gösterilmeli, her parçanın yüzeyi
            düzeltilerek tesviye edilmelidir (Görsel 2.54 ğ). Tüm parçalar için baştan beri uygulanan yönergeler takip edilerek
            kalıp alma işlemi tamamlanır ve her bir parçaya numara verilir (Görsel 2.54 h, ı, i).






                                                                                                         99
   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107