Page 21 - ÇALGI TOPLULUKLARI (ORTAK) THM 11
P. 21

20      THM ÇALGI TOPLULUKLARI


                      Kütahya gezeklerinde hiyerarşi yoktur. Yaşça büyük olanlara veya sevilen sayılan kişilere
               hürmet gösterilir. İlk toplantıda yeni gelenler varsa diğer gezek üyeleriyle tanıştırılır. Bu görev,
               yeni gelen kişiyi gezek grubuna katılması için tavsiye eden kişinindir.
                      Gezeklerde genellikle bağlama, kabak kemane, bendir, zilli tef, kaşık gibi enstrümanlar
               kullanılmakta  ve  yöresel  türküler  çalınıp  söylenmektedir.  Çalınan  türküler  genellikle  ağırdan
               başlayarak zeybekler, ardından ritmik türküler şeklinde devam eder. Türküler çalınırken gezek
               üyeleri konuşmaz sadece türkülere eşlik ederler. Türküler söylenir, arkasından çeşitli oyunlar
               oynanır. Bu oyunlardan en bilineni yattı kalktı oyunudur.
                      Müzik başladıktan sonra yeme içmeye ara verilir kimse yemek yemez. Yemek olarak et
               yemekleri, Kütahya’nın yerel yemeği olan cimcik, labada dolması, düğün çorbası, bamya, sıkıcık
               yemeği, pilav bulunur. Yine çaylı olanlarda tosunum, lokum, haşhaşlı ağzı açık bulunur. Yaş ve
               kuru pasta bulunur. Tatlılar yapılır.Yemekler genelde sinilerde yerde oturarak yenir. İçeceklerden
               vazgeçilmez olan çaydır. Kahve de tercih edilen içeceklerden biridir.


               ZİYAFET
                      Burdur ve çevresinde yapılan ziyafet eğlenceleri büyük küçük arasında saygı ve sevginin
               devam ettirildiği, geleneklerin sürdürüldüğü toplantılardır. Uzun kış gecelerinde sadece erkekler
               arasında  yapılan  ziyafet  geleneğinin  kendine  özgü  müziği,  oyunları,  törelere  uygun  olarak
               yapılan disiplinli ve eğitici bir yapısı vardır. İlk toplantı karar almak için yapılır. Sonra ilk ziyafe-
               tin yapılacağı ev sahibi kura ile belirlenir. Alınan kararlara göre ziyafet yemekli ya da yemeksiz
               olarak belirlenir.
                      Hava karardıktan sonra ziyafetin yapılacağı evde toplanılır. Toplantıya geç gelen ya da
               yanlış hareket yapanlar erbaş tarafından para cezasına çarptırılır. Paralar muhasebecide top-
               lanır. Saygı ve sevgi uyulması gereken ilk töredir. Büyükler geldiğinde ayağa kalkılarak onlara
               saygı gösterilir.
                      Ziyafet geleneğinin temel özelliklerinden biri, katılanların arasında mahallî sanatçıla-
                                                                         rın ve şakacı kişilerin bulunmasıdır.
                                                                         Katılanların  arasında  öyle  biri  yok-
                                                                         sa  bu  iş  için  sezonluk  müzisyenler
                                                                         kiralanır.  Bu  kişiler  de  törelere  uy-
                                                                         mak zorundadır. Ziyafet gecelerinde
                                                                         bağlama, cura, kabak kemane, sipsi,
                                                                         bendir, davul gibi yörede kullanılan
                                                                         enstrümanlar  çalınır.  Okunan  ve
                                                                         çalınan  türküler  genellikle  ağırdan
                                                                         başlar.  Zeybekler,  gurbet  havaları
                                                                         ardından ritmik türküler daha sonra
                                                                         9/8’lik teke zeybeği ve teke havası
                                                                         gibi türküler çalınır, oyunlar oynanır
                                                                         (Görsel 1.11). Sonra  düz hava diye
                           Görsel 1.11: Ziyafetten bir görüntü           tabir edilen 2/4’lük havalar icra edi-

               lir,  ziyafet  gecesi  devam  eder.  Yemekten  sonra  kahveler  içilir.  Çeşitli  bilmeceli  ve  gülmeceli
               oyunlar oynanır. Yemek olarak çoğunlukla pirinç pilavı, et, taze fasulye, bamya, kuru fasulye gibi
               yemekler hazırlanır. Son olarak irmik helvası, kadayıf ya da baklava ikram edilir.
                      Kış mevsimi boyunca devam eden geleneksel ziyafet gecelerinde cezalardan toplanan
               paralarla bahar mevsiminin ilk günlerinde veya Hıdırellez günü bağ ya da bahçede, seneye tek-
               rar buluşmak üzere mükemmel bir ziyafet yapılır; sezon böylelikle kapatılır.
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26