Page 31 - ÇALGI EĞİTİMİ KLASİK KEMENÇE 9
P. 31

ÜNİTE 1



             •Sap: Ses kutusu ile burguluğun başladığı nokta arasında kalan kısımdır. .
             •Burguluk:  Sapın  bitim  noktası  ile  kemençenin  en  üst  noktası  arasında  burguların
             bulunduğu       kısımdır.

             •Ses Delikleri: Ses tablası üzerinde D şeklinde açılmış deliklerdir. Sesin dışarıya çıkmasını
             sağlar.
             •Eşik:  Ses  tablası  üzerinde  yer  alan  eşik,  teller  ile  kemençe  arasına  köprü  şeklinde
             yerleştirilir. Kemençenin çalımı esnasında can direği vasıtasıyla ses tablasına ulaşmasını
             sağlayarak sesin gür ve tınılı çıkmasını sağlar.
             •Fiks: Tele takılan ve hassas ayar için kullanılan metal malzemelerdir.


            1.2.2. Klasik Kemençe ve Yay Yapımı İçin Kullanılan Malzemeler


            1.  Ses Kutusu (Gövde): Dikenli ardıç, ceviz, pelesenk, gül, vengi ve karadut gibi ağaçlardan
                elde edilmektedir.
            2.  Burgu: Gül, şimşir, pelesenk gibi sert ağaçlardan elde edilir.

            3.  Ses Tablası: Yapımında genellikle selvi ağacı kullanılır.
            4.  Flato: Ses tablası etrafında kaplama ve masif ağaç süslemesi ile yapılan malzemelerdir.

            5.  Klavye: Aşınmaya dayanıklı olan abanoz, pelesenk, fildişi ve boynuz gibi malzemeler
                kullanılır.
            6.  Can Direği: Genellikle ladin ağacından yapılmaktadır.

            7.  Teller:  Nevâ  ve  Rast  tellerinde  bağırsak,  tenis  raketi  teli  ve  bağırsak  üzerine  sarılan
                gümüş sargı ya da ipek üzeri alüminyum sargı olan viyolonsel telleri kullanılır. Yegâh
                telinde ise kemanın en kalın teli olan “G” teli kullanılmaktadır.

            8.  Kuyruk: Metal veya ağaçtan yapılır.
            9.  Yay: Yapımında fernanbuk, abanoz, pelesenk ve gül cinsi ağaçlar tercih edilmektedir.


            1.2.3. Klasik Kemençenin ve Yayın Yapım Aşamaları


            Klasik Kemençenin Yapım Aşamaları


            Klasik kemençe teknesi için öncelikle dut, ceviz, ardıç ağaçlarından biri tercih edilmektedir.
            Seçilen  ağaçlar  form  boyuna  göre  kesilmektedir  (Bkz.  Görsel  1.45).  Tuş-klavye  bölümü
            için  abanoz  veya  pelesenk  ağaçlarından  biri  seçilerek  şekillendirilir.  Burguluk  bölümü
            de  şekillendirilip  zımparalanır  (Bkz.  Görsel  1.46).  Bu  işlemlerden  sonra  Görsel  1.47’de
            görüldüğü gibi iç oyması gerçekleştirilir. İç oymasından sonra burguluk ve tuşun yapışacağı
            yerler  belirlenerek  kapak  çizilir  ve  tekneye  göre  ölçülendirilir  (Bkz.  Görsel  1.48).  Görsel
            1.49’ da olduğu gibi “D delikleri” açılıp, kapak gövdeye yapıştırılır. Abanoz veya pelesenk
            ağacından yapılan burgular, matkapla delinen yerlere takılır. Burgulara teller bağlanır ve
            kemençenin altında bulunan metal çerçeveyle birleştirilir (Bkz. Görsel 1.50).









                                                            29
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36