Page 44 - Konu Özetleri TYT Biyoloji
P. 44

BİYOLOJİ



     KONU
     ÖZETİ                                   SAĞLIKLI BESLENME
                    TYT      TYT     TYT     TYT     TYT     TYT     TYT     TYT     TYT     TYT     TYT               TYT

                                              SAĞLIKLI BESLENME
        Lipit, Karbonhidrat, Protein, Vitamin, Su ve Minerallerin Sağlıklı Beslenme İle İlişkisi

          •  Beslenme, sağlıklı olmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücu-
            dun gereksinimi olan besinleri yeterli miktarda ve uygun zamanlarda
            almaktır.
          •  Sağlıklı beslenme yeterli, düzenli ve dengeli beslenmedir. Sağlıklı
            kalabilmek için bazı temel besinlere ihtiyaç vardır. Bunlardan her-
            hangi biri ihtiyaçtan az ya da çok alındığında çeşitli sağlık problem-
            leri ortaya çıkar.
          •  Yeterli ve dengeli beslenme için su ve minerallerle birlikte aşa-
            ğıdaki 4 temel besin grubu yaşa, kiloya, sağlık durumuna ve uz-
            manların önerdiği ölçüye göre günlük olarak tüketilmelidir. Özellik-  Sağlıklı beslenme için günlük uygun
            le yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların bedensel ve zihinsel   menüler hazırlanmalıdır.
            gelişimleri geri kalır.

        Süt Grubu Besinler

                                                  •  Süt, yoğurt, peynir ve kefir gibi besinlerdir.

                                                  •  Tüm  bireylerin  protein,  kalsiyum,  fosfor  ve  B  vitamini  gibi  birçok
                                                   besin ögesinin önemli kaynağı olan süt ve süt grubu besinleri her
                                                   gün tüketmesi gerekir.

                                                  •  Kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmesinde ve hücresel faaliyetler-
                                                   de önemli rol oynar.



                  Süt grubu bazı besinler

        Et, Yumurta ve Kuru Baklagil Grubu Besinler
          •  Fındık, fıstık, ceviz, et, tavuk, balık, yumurta, nohut, kuru fasulye
            ve mercimek gibi besinler bu gruptadır.
          •  Proteinin yanı sıra çinko, fosfor, demir, magnezyum gibi mineralleri, A
            ve B vitamini içerir.

          •  Vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasında en önemli besin
            grubudur. Kan yapımı, hücre yenilenmesi, doku onarımı, sinir siste-
            mi, sindirim sistemi ve cilt sağlığında görev alan besinlerdir.
                                                                       Et, yumurta ve kuru baklagil grubu
                                                                                bazı besinler
        Sebze ve Meyve Grubu Besinler
                                               •  Tüm sebze ve meyvelerden oluşan bu grup besinler; A vitamininin öncü
                                                maddesi olan beta-karoten, folik asit (B  vitamini), B, C, E vitamini, kalsi-
                                                                               9
                                                yum, potasyum, magnezyum ve demir bakımından zengindir.
                                               •  Büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, cilt, göz, diş ve diş
                                                eti sağlığı, kan yapımı için temel ögeleri içerir.

                                               •  Doygunluk hissinde, hastalıklara karşı direncin oluşumunda, dengesiz
                                                beslenmeye bağlı şişmanlık, kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon
                                                gibi kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır.
           Sebze ve meyve grubu bazı besinler    •  Bağırsakların düzenli çalışmasında etkili olur.

  44      MEBİ KONU ÖZETLERİ                                                                                                                           BİYOLOJİ - TYT
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49