Page 44 - Konu Özetleri TYT Biyoloji
P. 44
BİYOLOJİ
KONU
ÖZETİ SAĞLIKLI BESLENME
TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT
SAĞLIKLI BESLENME
Lipit, Karbonhidrat, Protein, Vitamin, Su ve Minerallerin Sağlıklı Beslenme İle İlişkisi
• Beslenme, sağlıklı olmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücu-
dun gereksinimi olan besinleri yeterli miktarda ve uygun zamanlarda
almaktır.
• Sağlıklı beslenme yeterli, düzenli ve dengeli beslenmedir. Sağlıklı
kalabilmek için bazı temel besinlere ihtiyaç vardır. Bunlardan her-
hangi biri ihtiyaçtan az ya da çok alındığında çeşitli sağlık problem-
leri ortaya çıkar.
• Yeterli ve dengeli beslenme için su ve minerallerle birlikte aşa-
ğıdaki 4 temel besin grubu yaşa, kiloya, sağlık durumuna ve uz-
manların önerdiği ölçüye göre günlük olarak tüketilmelidir. Özellik- Sağlıklı beslenme için günlük uygun
le yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların bedensel ve zihinsel menüler hazırlanmalıdır.
gelişimleri geri kalır.
Süt Grubu Besinler
• Süt, yoğurt, peynir ve kefir gibi besinlerdir.
• Tüm bireylerin protein, kalsiyum, fosfor ve B vitamini gibi birçok
besin ögesinin önemli kaynağı olan süt ve süt grubu besinleri her
gün tüketmesi gerekir.
• Kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmesinde ve hücresel faaliyetler-
de önemli rol oynar.
Süt grubu bazı besinler
Et, Yumurta ve Kuru Baklagil Grubu Besinler
• Fındık, fıstık, ceviz, et, tavuk, balık, yumurta, nohut, kuru fasulye
ve mercimek gibi besinler bu gruptadır.
• Proteinin yanı sıra çinko, fosfor, demir, magnezyum gibi mineralleri, A
ve B vitamini içerir.
• Vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasında en önemli besin
grubudur. Kan yapımı, hücre yenilenmesi, doku onarımı, sinir siste-
mi, sindirim sistemi ve cilt sağlığında görev alan besinlerdir.
Et, yumurta ve kuru baklagil grubu
bazı besinler
Sebze ve Meyve Grubu Besinler
• Tüm sebze ve meyvelerden oluşan bu grup besinler; A vitamininin öncü
maddesi olan beta-karoten, folik asit (B vitamini), B, C, E vitamini, kalsi-
9
yum, potasyum, magnezyum ve demir bakımından zengindir.
• Büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, cilt, göz, diş ve diş
eti sağlığı, kan yapımı için temel ögeleri içerir.
• Doygunluk hissinde, hastalıklara karşı direncin oluşumunda, dengesiz
beslenmeye bağlı şişmanlık, kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon
gibi kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır.
Sebze ve meyve grubu bazı besinler • Bağırsakların düzenli çalışmasında etkili olur.
44 MEBİ KONU ÖZETLERİ BİYOLOJİ - TYT