Page 45 - Konu Özetleri TYT Biyoloji
P. 45

SAĞLIKLI BESLENME


        Ekmek ve Tahıl Grubu Besinler
          •  Mısır, buğday, çavdar, pirinç, yulaf gibi tahıllar ile bunlardan yapılan
            un, bulgur, yarma ve benzeri ürünler bu grupta yer alır.
          •  Tahıl ve tahıldan yapılan ürünler; karbonhidratlar (nişasta, lif), vi-
            taminler, mineraller gibi birçok besin ögesini içerdiği için sağlık
            açısından önemli besinlerdir.
          •  Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslen-
            me sonucu oluşan hastalıklarla mücadele etmektedir. Özellikle ço-
            cukluk döneminde hatalı beslenme alışkanlıkları yüksek tansiyon,
            kalp-damar hastalıkları ve obezite için risk oluşturur.
          •  Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan obezite birçok insan   Ekmek ve tahıl grubu bazı besinler
            için önemli bir sağlık sorunudur. Tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, felç, karaciğer yağlanması, kas ve
            iskelet rahatsızlıkları, ruhsal bozukluklar gibi bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
          •  Tahıllar protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kuru baklagiller ya da et, süt  ve yumurta gibi be-
            sinlerle bir arada tüketilerek protein kalitesi artırılabilir.
                                                    •  İnsülin direnci, insülin hormonuna karşı vücutta duyarsızlık ge-
                                                     lişmesidir ve tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlar. İnsülin
                                                     direncinin gelişmesinde obezite en önemli etkenlerden biridir. İn-
                                                     sülin, pankreastan salgılanan ve kandaki fazla şekerin hücrelere
                                                     girmesini sağlayarak yükselen kan şekerini düşüren bir hormon-
                                                     dur. İnsülin, bu düzenlemeyi yaparken insülin reseptörü denilen
                                                     bir yapıya bağlanarak aktive olur. Bu reseptörlere çeşitli neden-
                                                     lerle insülin bağlanamaz ise kanda yeterli miktarda olduğu hâlde
                                                     görev yapamaz. İnsülin eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre
                                                     içine alınamadığından kanda yükselerek diyabet denilen şeker
                                                     hastalığı ortaya çıkar.
          Diyabet durumunda kan şekeri ölçümü yapılır.

          •  Kan şekerinin yükselmesi; böbrek sorunları, kalp-damar hastalıkları, görme sorunları, körlük, felç, duyu kayıpları, ayak
            yaraları, yara iyileşmesinde gecikme gibi sağlık sorunlarına neden olur.
          •  Sağlıklı beslenme için hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Televizyon ve bilgisayar karşısında fazla zaman geçirme,
            geç saatlerde beslenme, geç saatlerde uyuma kilo kontrolünü zorlaştıran davranışlardır. Tüm besin gruplarından dü-
            zenli ve ihtiyacımız kadar almalı, su içmeyi ihmal etmemeliyiz.


















                                            Sağlıklı beslenme için hareketli
                                               yaşam tarzı önemlidir.


               KRİTİK BİLGİ


         Şeker, tuz, yağ içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketiminin, birçok hastalığa sebep olduğu unutulma malıdır.



                                                                                                            45
        BİYOLOJİ - TYT                                                                                                                           MEBİ KONU ÖZETLERİ  45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50