Page 77 - Konu Özetleri TYT Kimya
P. 77

KIMYA



    KONU                           AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA TEKNIKLERI
    ÖZETI
                    TYT    TYT    TYT    TYT     TYT    TYT    TYT    TYT    TYT     TYT    TYT           TYT

                                     AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA TEKNIKLERI

         Karışımların bileşenlerine ayrılması için maddelerin bazı fiziksel özelliklerinin farklılıklarından yararlanılır.

         1. Yoğunluk Farkı                                 5. Hâl Değiştirme Sıcaklıklarının Farklılığı
          •  Ayırma hunisi (zeytinyağı - su)                •  Buharlaştırma (tuzlu sudan tuz)
          •  Savurma (buğday - saman)                       •  Süblimleştirme (parmak izi tesbiti)
          •  Santrifüjleme  (kanın  merkezcil  kuvvet  yardımıyla     •  Erime noktası farkı (alaşımlar)
            çöktürülmesi)
                                                            •  Damıtma (tuzlu sudan tuz ve su)
          •  Aktarma = Dekantasyon (pirinç - su)
                                                            •  Ayrımsal damıtma (kolonyadan alkol ve su)
          •  Pıhtılaştırma = Koagülasyon (şap gibi koagülantlarla)
          •  Yüzdürme = Flotasyon (cevher zenginleştirme)

         2. Elektrik ve Magnetik Özellik Farkı                   HATIRLAYALIM
          •  Mıknatıslama (Fe – Co – Ni elementlerini diğerlerinden)
                                                            •  Karışımlar   fiziksel   yöntemlerle   bileşenlerine
          •  Elektriklenme (tuz - biber)                     ayrılabilirken elementler fiziksel veya kimyasal hiçbir
                                                             yöntemle bileşenlerine ayrılamaz.
         3. Çözünürlük Farkı
                                                            •  Bileşikleri bileşenlerine ayırmak için ısı, elektrik, ışık
          •  Ayrımsal kristallendirme (tuz - şeker)          ve başka maddelerle tepkimeler gibi çeşitli yöntemler
          •  Ekstraksiyon  =  Özütleme  (çayın  demlenmesi,   kullanılır.
            peynirin suda bekletilmesi)
                                                             CaCO k()   ısı  CaO k()  COg()
                                                                  3                  2
         4. Tanecik Boyutu Farkı                                     elektroliz   1
                                                             HO s()         H g()  O (()g
          •  Ayıklama (pirinç - taş)                           2             2    2  2
                                                                                                ()
                                                             AgNO  (suda ) Cu ()k  CuNOsuda ) Agk
                                                                                       (
          •  Eleme (kum - çakıl)                                  3                   3
          •  Süzme (naftalin - su)
          •  Diyaliz (böbrek fonksiyonu)
                                       KARIŞIMLARI AYIRMA TEKNIKLERI
         Mıknatıs ile Ayırma                               Eleme
          •  Demir, nikel, kobalt ve bu elementlerin alaşımlarını     •  Kum  -  çakıl  gibi  tanecik  boyutu  farklı  katı
            içeren  maddeler  mıknatıs  tarafından  kuvvetle   karışımları  ayırmak  için  uygun  boyutlarda  eleklerle
            çekilmeleri sebebiyle karışımdaki diğer maddelerden   gerçekleştirilen bir yöntemdir.
            ayrılır.
          •  Yöntem geri dönüşüm ünitelerinde kâğıt malzemenin   Süzme
            metallerden ayrılması amacıyla kullanılabilir.    •  Karışımdaki  maddelerden  birinin  geçmesine  izin
                                                             verip  diğerini  tutan  süzgeç  ve  filtrelerle  yapılan  bir
         Yüzdürme (Flotasyon)                                ayırma işlemidir.
          •  Katı - katı veya katı - sıvı karışımların ayrılmasında     •  Heterojen karışım katı - sıvı veya katı - gaz fazlarında
            kullanılan bir yöntemdir.
                                                             olabilir.
          •  Katı - katı karışımlarda bir bileşenin uygun bir kimyasal
            madde ile yüzdürülmesi veya batırılması ile ayrılmasıdır.    •  Mutfaklarda   kullanılan   süzgeçler,   elektrik
                                                             süpürgelerindeki   toz   filtreleri,   otomobillerdeki
          •  Madencilik   sektöründe   cevher   zenginleştirme   yağ  filtreleri,  fabrika  bacalarındaki  filtreler,  suyun
            yöntemi olarak kullanılır.                       bulanıklığını  gideren  filtreler  ve  laboratuvardaki
          •  Cu, Pb, Zn cevherlerini zenginleştirmek için flotasyon   süzgeç  kâğıtları  yerleştirilmiş  huniler  bu  amaçla
            yöntemi kullanılır.                              kullanılır.
        KIMYA - TYT                                                                MEBI KONU ÖZETLERI       77
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82