Page 82 - Konu Özetleri TYT Kimya
P. 82
KIMYA
KONU ASITLER VE BAZLAR - TUZLAR
ÖZETI
TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT
ASITLERIN VE BAZLARIN FAYDA VE ZARARLARI
Maden Suları: Magnezyum, kalsiyum,
sodyum, potasyum gibi çözünmüş hâlde Asitli İçecekler: Şekerli su içerisinde
mineral ve gaz içeren kaynak sularıdır. karbon dioksit gazının çözünmesiyle
Minerallerin yeniden kazanılmasında, üretilir. Şeker içerdiğinden kalorisi
kemik gelişiminde ve sindirimin yüksektir. Fazla tüketimde aşırı kilo
kolaylaşmasında etkilidir. Aşırı miktarda sorunlarına, diş eti hastalıklarına, diş
tüketildiğinde tansiyon ve böbrek çürümesine neden olur.
hastalıklarına sebep olabilir.
İçeriğinde Asit ya da Baz
Bulunan Bazı Maddeler
Folik Asit: Yeşil yapraklı sebzelerde,
bazı meyvelerde, tahıl ürünlerinde Sodyum Hidroksit: Sabunun ham
bulunur. Kırmızı kan hücresi ve deri maddesidir. Sud kostik olarak bilinir. Nem
hücresi üretimi için gereklidir. Eksikliğinde çekme özelliğinden dolayı ciltle temas
anne karnındaki bebeğin zihinsel etmemelidir.
gelişimine olumsuz etkileri vardır.
ASIT YAĞMURLARI
CO (g) SO (g) N O (g) H CO (g) H SO (g) HNO (g)
2 3 2 5 2 3 2 4 3
Tarihî eserlere zarar verir.
Toprağa zarar verir.
Asit oksitlerin atmosferdeki su buharı ile reaksiyona girerek
yeryüzüne yağış şeklinde ulaşmasına asit yağmuru denir. Asit Yağmurlarının Olumsuz Etkileri
pH değeri 5,6’dan küçüktür.
Orman ve bitkilere zarar verir.
Su ekosistemine zarar verir.
82 MEBİ KONU ÖZETLERİ KIMYA - TYT