Page 29 - Kimya Sınıf İçi Değerlendirme
P. 29
ÖĞRETMEN REHBER KİTABI
SINIF İÇİ DEĞERLENDİRME ÖRNEĞİ 1
AÇIK UÇLU SORU
SIVILARDA VİSKOZİTE
Aşağıda “Sıvılarda Viskozite” konusuyla ilgili soruları cevaplamanız beklenmektedir.
1. Viskoziteyi tanımlayarak viskoziteyi etkileyen faktörleri yazınız. (Toplam 2 puandır.)
a) Viskozite: (1 puan)
b) Viskoziteyi etkileyen faktörler; (1 puan)
2. Aşağıda verilen maddelerin viskoziteleri arasındaki kıyaslama nasıl olur? (Toplam 3 puandır.)
a) 10°C sıcaklıktaki bal ............... 50°C sıcaklıktaki bal (1 puan)
b) 10°C sıcaklıktaki zeytin yağı ............... 10°C sıcaklıktaki bal (1 puan)
c) 25°C sıcaklıktaki saf su .............. 25°C sıcaklıktaki reçel (1 puan)
3. Aşağıda verilen maddelerin akıcılıkları arasındaki kıyaslama nasıldır? (Toplam 2 puandır.)
a) Oda şartlarında bulunan zeytinyağı ve bal (1 puan)
b) 25°C sıcaklıktaki reçel ve 15°C sıcaklıktaki reçel (1 puan)
4. Aşağıda verilen maddelerin aynı sıcaklığa sahip olduklarını kabul ederek birbirlerine göre viskoziteleri ve akışkanlıkları
arasındaki kıyaslamaları nasıl olur? (Toplam 4 puandır.)
a) Bal ve etil alkol (1 puan)
b) Bal ve saf su (1 puan)
c) Etil alkol ve gliserin (1 puan)
ç) Gliserin ve saf su (1 puan)
5. Sıcaklık, tanecikler arası etkileşimler ve çözünen katı miktarının viskozite üzerindeki etkileri nelerdir açıklayınız?
(Toplam 3 puandır.)
a) Sıcaklık etkisi; (1 puan)
b) Tanecikler arası etkileşimlerin etkisi; (1 puan)
c) Çözünen katı miktarının etkisi; (1 puan)
29