Page 27 - Kimya Sınıf İçi Değerlendirme
P. 27

ÖĞRETMEN REHBER KİTABI



            SINIF İÇİ DEĞERLENDİRME ÖRNEĞİ 1




         DERS                           KİMYA

         SINIF                          9

         ÜNİTE                          Maddenin Halleri

         KONU                           Sıvılar (Viskozite)
         KAZANIM                        9.4.3.2. Sıvılarda viskoziteyi etkileyen faktörleri açıklar.
         Kazanım Açıklaması              a. Viskozitenin moleküller arası etkileşim ile ilişkilendirilmesi sağlanır.
                                         b. Farklı sıvıların viskoziteleri sıcaklıkla ilişkilendirilir.
                                         c. Farklı sıcaklıklarda su, gliserin ve zeytinyağının viskozite deneyleri yaptırılarak
                                           elde edilen sonuçların karşılaştırılması sağlanır.

         KAZANIMIN BİLİŞSEL DÜZEYİ      Anlama

         ÖNERİLEN SÜRE                  40 Dakika
 KAZANIM  ÖLÇME ARACI  ÖLÇME ARACI      Açık Uçlu Soru

                                        Öğrencilerin viskozite konusunu yorumlayarak “Viskoziteyi Etkileyen Faktörler” ile
 Açık Uçlu Soru  ÖĞRENCİDEN BEKLENEN    ilgili soruları cevaplaması beklenir.
 9.4.3.2. Sıvılarda viskoziteyi etkileyen faktörleri açıklar.
 Tanılayıcı Dallanmış Ağaç              Puanlar:
                                        1. soru: a) 1 puan   b) 1 puan
                                        Toplam 2 puandır.
 Kelime İlişkilendirme Testi
 9.4.3.3.  Kapalı  kaplarda  gerçekleşen  buharlaşma-yoğuşma   2. soru: a) 1 puan   b) 1 puan   c) 1 puan
 süreçleri üzerinden denge buhar basıncı kavramını açıklar.  Toplam 3 puandır.
 Çalışma Kâğıdı                         3. soru: a) 1 puan   b) 1 puan
                                         Toplam 2 puandır.
 Kelime İlişkilendirme Testi            4. soru: a) 1 puan   b) 1 puan      c) 1 puan     ç) 1 puan
                                        Toplam 4 puandır.
 9.4.3.4. Doğal olayları açıklamada sıvılar ve özellikleri ile ilgili   5. soru: a) 1 puan   b) 1 puan   c) 1 puan
 kavramları kullanır.  Kavram Haritası
                                        Toplam 3 puandır.
 Tanılayıcı Dallanmış Ağaç              Doğru Cevaplar:
                                        1. Soru
 Tanılayıcı Dallanmış Ağaç              a)  Viskozite: Sıvıların akmaya karşı gösterdikleri dirençtir veya akmama isteğidir.
         DEĞERLENDİRME                  b)  Viskoziteyi etkileyen faktörler;
 9.4.4.3. Saf maddelerin hâl değişim grafiklerini yorumlar.  Yapılandırılmış Grid  •  Sıcaklık
                                        •  Tanecikler arası kuvvetler
 Performans Görevi                      •  Çözünen katı miktarı
                                        2. Soru
 9.5.1.2. Su tasarrufuna ve su kaynaklarının korunmasına yö-  Proje  a)  10°C sıcaklıktaki bal  >  50°C sıcaklıktaki bal
 nelik çözüm önerileri geliştirir.      b)  10°C sıcaklıktaki zeytinyağı  <  10°C sıcaklıktaki bal
                                        c)  25°C sıcaklıktaki saf su  <  25°C sıcaklıktaki reçel
                                        3. Soru
                                        a)  Akıcılık olarak    ¡   Zeytinyağı > Bal
                                        b)  25°C sıcaklıktaki reçel  <  15°C sıcaklıktaki reçel










                                                                                                              27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32