Page 27 - Kimya Sınıf İçi Değerlendirme
P. 27
ÖĞRETMEN REHBER KİTABI
SINIF İÇİ DEĞERLENDİRME ÖRNEĞİ 1
DERS KİMYA
SINIF 9
ÜNİTE Maddenin Halleri
KONU Sıvılar (Viskozite)
KAZANIM 9.4.3.2. Sıvılarda viskoziteyi etkileyen faktörleri açıklar.
Kazanım Açıklaması a. Viskozitenin moleküller arası etkileşim ile ilişkilendirilmesi sağlanır.
b. Farklı sıvıların viskoziteleri sıcaklıkla ilişkilendirilir.
c. Farklı sıcaklıklarda su, gliserin ve zeytinyağının viskozite deneyleri yaptırılarak
elde edilen sonuçların karşılaştırılması sağlanır.
KAZANIMIN BİLİŞSEL DÜZEYİ Anlama
ÖNERİLEN SÜRE 40 Dakika
KAZANIM ÖLÇME ARACI ÖLÇME ARACI Açık Uçlu Soru
Öğrencilerin viskozite konusunu yorumlayarak “Viskoziteyi Etkileyen Faktörler” ile
Açık Uçlu Soru ÖĞRENCİDEN BEKLENEN ilgili soruları cevaplaması beklenir.
9.4.3.2. Sıvılarda viskoziteyi etkileyen faktörleri açıklar.
Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Puanlar:
1. soru: a) 1 puan b) 1 puan
Toplam 2 puandır.
Kelime İlişkilendirme Testi
9.4.3.3. Kapalı kaplarda gerçekleşen buharlaşma-yoğuşma 2. soru: a) 1 puan b) 1 puan c) 1 puan
süreçleri üzerinden denge buhar basıncı kavramını açıklar. Toplam 3 puandır.
Çalışma Kâğıdı 3. soru: a) 1 puan b) 1 puan
Toplam 2 puandır.
Kelime İlişkilendirme Testi 4. soru: a) 1 puan b) 1 puan c) 1 puan ç) 1 puan
Toplam 4 puandır.
9.4.3.4. Doğal olayları açıklamada sıvılar ve özellikleri ile ilgili 5. soru: a) 1 puan b) 1 puan c) 1 puan
kavramları kullanır. Kavram Haritası
Toplam 3 puandır.
Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Doğru Cevaplar:
1. Soru
Tanılayıcı Dallanmış Ağaç a) Viskozite: Sıvıların akmaya karşı gösterdikleri dirençtir veya akmama isteğidir.
DEĞERLENDİRME b) Viskoziteyi etkileyen faktörler;
9.4.4.3. Saf maddelerin hâl değişim grafiklerini yorumlar. Yapılandırılmış Grid • Sıcaklık
• Tanecikler arası kuvvetler
Performans Görevi • Çözünen katı miktarı
2. Soru
9.5.1.2. Su tasarrufuna ve su kaynaklarının korunmasına yö- Proje a) 10°C sıcaklıktaki bal > 50°C sıcaklıktaki bal
nelik çözüm önerileri geliştirir. b) 10°C sıcaklıktaki zeytinyağı < 10°C sıcaklıktaki bal
c) 25°C sıcaklıktaki saf su < 25°C sıcaklıktaki reçel
3. Soru
a) Akıcılık olarak ¡ Zeytinyağı > Bal
b) 25°C sıcaklıktaki reçel < 15°C sıcaklıktaki reçel
27