Page 57 - ATLETİZM 11
P. 57
4. KOŞULAR
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Koşularda dayanıklılığımız büyük oranda aerobik (oksijenli) ve anaerobik (oksijensiz) metaboliz-
mamızın yeterliliği belirlemektedir.
“Aerobik” kavramı “oksijenli” anlamına gelir. Koşarken soluduğumuz oksijen, koşuyu sürdürecek
enerjinin oluşmasını sağlıyorsa vücudumuz oksijenli yani aerobik ortamda çalışıyor demektir. Bu tür
bir çalışma sırasında karbondioksit ve su atık madde olarak açığa çıkar. Bu atık maddeler solunum ve
terle vücudumuzdan atılır.
“Anaerobik” ise “oksijensiz” demektir. Koşarken soluduğumuz oksijen koşuyu sürdürecek enerji-
nin oluşmasında yetersiz kalıyorsa vücudumuz kaslarımızda depo edilmiş hâlde bulunan yakıt yedek-
leri ile bu enerjiyi karşılar. Yüksek çalışma şiddeti nedeniyle alınan oksijen koşu için üretilmesi gereken
enerjiyi dönüştürmeye yetmez. Vücudumuz oksijen borçlanmasına girerek enerjiyi oksijensiz (anaero-
bik) ortamda üretmeyi sürdürür. Ancak anaerobik sistem gereği vücudumuzda başta laktik asit olmak
üzere atık ürünler hızla biriktiğinden koşumuzu uzun sürdüremeyiz. Yoruluruz ve koşu sona erer.
Aerobik ve anaerobik kapasitemizin düzeyi sportif dayanıklılığımızın da düzeyini belirler.
4.1. KISA MESAFE KOŞULARI
Pist koşularının içinde en hızlı olan yarışlardır. Kısa mesafe koşularına sprint, kısa mesafe koşucu-
larına sprinter denir. Atletler, koştukları mesafeyi kendi kulvarlarında koşmak zorundadır (Görsel 4.3).
Kısa mesafe koşuları 100 m, 200 m, 400 m’ dir.
Kısa mesafe koşularında patlayıcı güç, sürat ve süratte devamlılık çok önemlidir. Atletler saniyeler
içinde bütün performansını sergiler. Sürat koşuları, atletlerin alçak çıkış yapmasıyla başlar.
Görsel 4.3: Kısa mesafe koşan atletler
55