Page 92 - JUDO
P. 92
4.5. Vuruş Teknikleri
Judoda vuruş teknikleri, kişinin kendini savunması amacıyla
geliştirilmiştir. Bu vuruşlar oldukça etkili ve çok tehlikeli
olabilmektedir. Yapılan vuruşların şiddeti çok önemlidir. Vuruş
tekniklerini şiddetine göre; uyuşturucu, bayıltıcı ve öldürücü
darbeler olarak sınıflandırabiliriz. Vuruşların şiddetinin yüksek
olduğu durumlarda iç organlarda tahribat, bazen bayıltıcı ve
öldürücü etkiler de görülebilir. Bu sebeple vuruş tekniklerini
kullanırken nereye, nasıl ve hangi şiddetle vuracağını bilmek
çok önemlidir. Çalışmalar esnasında vuruşların sadece
nereye, nasıl yapıldığı gösterilmeli ve hafif temaslardan ileri
gidilmemelidir. Antrenmanlarda tehlikeli vuruşlardan mümkün
olduğunca uzak durulmalıdır. Zor durumlarda kullanılan
bu vuruş teknikleri, uzman kişiler tarafından öğretilmeli ve
çalıştırılmalıdır. Judoda vuruş teknikleri özelliklerine göre
sınıflandırılmıştır. Bu sınıflamalara genel olarak verilen
isme atemi waza (atemi vaza) denmektedir. Sınıflamalar
özelliklerine göre aşağıda belirtilmiştir.
1. El İle Yapılan Vuruş Teknikleri
a) Hiji Ate (Hiji Ate): Dirsekle yapılan vuruşlar
b) Yubi Saki Ate (Yubi Saki Ate): Parmakla yapılan
vuruşlar
c) Kobushi Ate (Kobuşi Ate): Yumrukla yapılan vuruşlar
ç) Tegatane Ate (Tegatane Ate): El kenarıyla yapılan
vuruşlar
2. Ayak İle Yapılan Vuruş Teknikleri
a) Hizagashira Ate (Hizagaşira Ate): Diz eklemiyle
yapılan vuruşlar
b) Sekito Ate (Sekito Ate): Ayak tabanıyla yapılan
vuruşlar
c) Kakato Ate (Kakato Ate): Ayak topuğuyla yapılan
vuruşlar
Vuruş teknikleri müsabakalarda
ÖNEMLİ kullanılmamaktadır.
ARAŞTIRMA
Vuruş tekniklerinin müsabakalarda neden kullanılmadığını araştırınız.
90