Page 150 - SPOR VE BESLENME 11
P. 150

CEVAP ANAHTARI

                                                     1. ÜNİTE
           Sayfa: 19
             A)
                1. Y   2. D   3. D
             B)
                4.Yeterli ve dengeli beslenenler; aktif bir bedene, dikkatli bakışlara, pürüzsüz, nemli ve hafif pembe bir cilde,
                   canlı ve parlak saçlara, kuvvetli, gelişimi normal kaslara, çalışmaya istekli kişiliğe, boy uzunluğuna uygun
                   vücut ağırlığına, normal zihinsel gelişime ve kolay hasta olmayan bir bünyeye sahip olurlar.
               5.1. Grup besinlerin yararları: Büyümede, gelişmede, hücre yenilemede, doku onarımında, kas yapımında,
                        deri sağlığı ve sinir, sindirim sistemlerinin korunmasında ayrıca hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.
                   2. Grup besinlerin yararları: Büyümede, gelişmede, doku onarımında, kemik ve diş sağlığında, sinir ve kasların
                        düzenli çalışmasında ayrıca hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.
                   3. Grup besinlerin yararları: Büyümede, gelişmede, hücre yenilemede, doku onarımında, kan yapımında, diş, diş
                        eti, deri ve göz sağlığının korunmasında ayrıca hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.
                  4. Grup besinlerin yararları: Sinir, sindirim sistemleri ile deri sağlığının korunmasında ve hastalıklara karşı
                      direnç oluşturmada etkilidir.
                6. Karbondiratlar: Enerji verici, yapıcı ve onarıcıdırlar.
                     Yağlar: Enerji verici, yapıcı ve onarıcıdırlar.
                     Proteinler: Enerji verici, yapıcı ve onarıcıdırlar.
                     Vitaminler: Düzenleyicidirler.
                     Mineraller: Düzenleyici, yapıcı ve onarıcıdırlar.
                     Su: Düzenleyici, yapıcı ve onarıcıdır.
             C)
                7. D   8. E   9. A
           Sayfa: 34
             A)
                1. D   2. D   3. Y
             B)
                4. Karbonhidrat eksikliği, insan vücudunda sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Karbonhidrat eksikliği; kas ve
                      su kaybına, merkezî sinir sistemi, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kalp-damar hastalıklarına sebep olabilir.
                5.  Karbonhidratların vücudun ihtiyacından fazla alınması, insan sağlığı için türlü riskleri beraberinde getirir.
                     Kaslarda ve karaciğerde depo edilen karbonhidratların fazlası, vücudun değişik bölgelerinde yağ olarak
                     depolanır. Bu da fazla kilolara ve zamanla obeziteye varan tehlikelere yol açabilir. Ayrıca ihtiyaç fazlası
                     karbonhidratlar; vücutta B1 vitamininin azalmasına, kan şekerinde ani yükselme ve düşüşlere yol açar.
                6. Bir besinin vücuda alındıktan sonraki kan şekerini yükseltme kapasitesine glisemik indeks denir.
             C)
                7. D   8. E   9. B
           Sayfa: 42
             A)
               1. Y   2. D   3. D
             B)
               4. Büyümeye ve onarıma yardımcı olurlar. İnsan vücudunda yapılamayan ve vücut için gerekli esansiyel yağ
                    asidi olan linoleik asidin vücuda alınmasını sağlarlar. Özellikle esansiyel yağ asitleri; beyin, göz ve cilt sağlığı
                     ile bebek gelişimi için gereklidirler. Vücudun düzenli çalışmasında etkili olan bazı hormonların üretiminde
                    görevlidirler. Organların çevresinde bulunan yağlar, organları dış etkilere karşı korurlar. Hücre membranlarının
                    ve sinir liferinin oluşmasına yardımcıdırlar. Hücrenin kendini yenilemesinde ve türün kendine özgü özelliklerini
                     sergilemesinde görev alırlar. Yağda emilen vitaminlerin (A, D, E, K) emilimini ve taşınmasını sağlarlar.
                     Enfeksiyondan korunmada, suyun fazla miktarda kaybında ya da kazanımında etkilidirler. Depo edilen yağlar,
                   soğuğa karşı vücut ısısının korunmasında ve ayarlanmasında etkindirler.
               5. Yapısında çift bağ bulunmayanlara doymuş yağ asitleri, çift bağ bulunanlara da doymamış yağ asitleri
                     denir. Doymamış yağ asitleri; tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri olarak ikiye ayrılır.
               6. Sporcular için kas içinde depolanmış olan yağlar daha fazla önem taşır. Maraton atletleri için yağ depoları
                    önemlidir. Yağda eriyen vitaminlerin kullanılabilmesi için de %15’in altına düşmemelidir. Sporcuların özellikle
                    doymamış yağ asidi olan eikosapentaen asidi (EPA), esansiyel yağ asidi olan linoleik asidi (n=6) ve linolenik
                   asidi (n=3) mutlaka almaları gerekir.
             C)
               7. E   8. B   9. A



     148  EROJENLER VE DOPİNG
   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155