Page 152 - SPOR VE BESLENME 11
P. 152

CEVAP ANAHTARI



           Sayfa: 84
             A)
                1. Y   2. D   3. D
             B)
                4. Sporcular için sıvı tüketimi hem sağlığı hem de performansı etkileyen önemli faktörlerden biridir. Su,
                      oksijenden sonra gelen en önemli ögedir. Sporcularda su ve elektrolitler, uzun ve yorucu antrenmanlar
                     sırasında terleme ile tükenmektedir. Bu yüzden sporcularda hidrasyonun sağlanması hayati önem taşır.
                 5. İnsanda susama hissi, vücuttaki suyun %2 oranında azalmasıyla oluşur. Bu da aerobik performansın
                     bozulmasına neden olur. %10’luk su kaybında yaşamsal vücut olayları tehlikeye girer. Vücuttaki suyun %20
                     oranında azalması ise ölüme sebep olur. İnsan, besin almadan haftalarca canlılığını sürdürebilmesine
                     karşın susuz ancak birkaç gün yaşayabilmektedir.
                 6. Egzersizden 2-3 saat önce 400-600 ml sıvı tüketilmelidir. Egzersiz esnasında her 15-20 dakikada bir
                     150- 300 ml veya saat başına 600-1.200 ml su veya karbonhidrat içeriği yüksek içecekler tüketilmelidir.
                     Egzersiz sonrası kaybedilen her 500 gram vücut ağırlığı için 450-675 ml (yaklaşık 2-3 su bardağı) sıvı
                     tüketilmelidir.
             C)
                 7. D  8. B   9. A

                                                      2. ÜNİTE

           Sayfa: 93
             A)
                 1. Y   2. D   3. Y
             B)
                 4. Günlük enerji tüketimi; bazal metabolizma, fiziksel aktivite ve besinlerin termik etkisi için kullanılan enerjinin
                      toplamıdır. Günlük enerji tüketimi, yaşamın sürdürülmesi ve günlük faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi
                      için gereken enerjiyi göstermektedir.
                 5. Yaş, uyku, besin alımı ve açlık, vücut kompozisyonu ve cinsiyet, hormonlar, hamilelik, hastalık gibi faktörler
                     bazal metabolizma hızını etkiler.
                 6. Kısa Süreli Egzersizler: Kuvvet ve çabukluk egzersizleridir. Uzun Süreli Egzersizler: Uzun süre devam eden
                       ve daha az yüklenme şiddetiyle yapılan dayanıklılık egzersizleridir. Karma Egzersiz Türleri: Bu tür egzersizlerde
                     hem aerobik hem de anaerobik enerji sistemleri belirli aralıklarla enerji üretimine katılmaktadır.
             C)
                 7. E   8. A   9. C




           Sayfa: 108
             A)
                1. Y   2. D   3. Y
             B)
                4.  Egzersiz öncesi beslenmenin amacı; açlığı önlemek, gerekli sıvıyı ve antrenman sırasında gereksinim
                      duyulan ek enerjiyi sağlamaktır. Egzersiz öncesi beslenmede, besinler egzersizden 2-3 saat önce yenmelidir.
                      Bu süre, yenilen besinlerin sindirim süresidir. Son öğün süresi, bazen egzersizlerden 3,5-4 saat önce olabilir.
                      Yenilen besin, küçük bir atıştırma (1dilim ekmek üzerine reçel) ise 1-1,5 saat önce alınabilir. Son öğünde
                       sindirimi kolay besinler seçilmeli, bunun için de sindirimi kolay ve enerji verici özelliklerinden dolay bileşik
                      karbonhidratlar tercih edilmelidir. Yemeklerle birlikte en az 2-3 bardak su içilmelidir. Ayrıca egzersiz öncesi
                     hem sıvı hem de enerji sağladıkları için gaz yapıcı özelliği olmayan meyve suları, asitli olmayan hazır
                     meyve suları veya karbonhidrat içeriği yüksek içecekler tüketilmelidir.
                5.  Egzersiz sırasındaki beslenmenin amaçları; aşırı sıvı kaybını önlemek, enerji için yakıt ihtiyacını sağlamak,
                     performansı artırmak, kasları korumak, toparlanma süresini azaltmaktır.
                6. Egzersiz sonrası beslenmenin amaçları; kas yıkımının azaltmak, protein sentezini artırmak, karbonhidrat
                     depolarını doldurmak, sıvı kaybını azaltmak ve bir sonraki egzersize hazırlanmaktır.
             C)
                7. D   8. B   9. E





     150  EROJENLER VE DOPİNG
   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157