Page 151 - SPOR VE BESLENME 11
P. 151

CEVAP ANAHTARI


                 Sayfa: 49
                   A)
                      1. D   2. Y   3. Y
                   B)
                      4. İnsan vücudunun %20’sini proteinler oluşturur. Dokuların her bir hücresini, iç organları, tendonları, deriyi,
                          saç ve tırnağın yapısını proteinler oluşturur. Proteinler; büyüme, yeni dokuların oluşumu ve hasar gören
                           dokuların tamiri gibi birçok metabolik oluşumun yanı sıra ihtiyaç hâlinde enerji üretiminde de yakıt olarak
                          kullanılır.
                      5. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Doku onarımını ve yapımını gerçekleştirir. Kan proteini olan hemoglobin
                          üretimini sağlar. Vücut çalışmasında görev alan enzim ve hormonların yapımını sağlar. Vücudu hastalıklara
                          karşı korur. Büyüme ve gelişme sırasında yeni hücrelerin yapımında, dokuların onarımında görev alır.
                          Vücutta asit baz dengesinin sağlanması için gereklidir. Hücre içi ve dışı sıvıları dengeleyerek vücutta ödemi
                           (su birikmesini) önler. Kasların büyümesi, gelişmesi ve yıpranan kasların yenilenmesinde  görev alır. Hücre
                           büyüme ve bölünmesinde görev yapar. Yaraların iyileşmesinde görev alır. Kasların kasılmasında görev alır.
                          Hücre zarının yapısına katılır ve madde geçişlerinde görev alır.
                       6. Sporcularda egzersiz sonrası karbonhidrata ilave olarak protein tüketilmesinin kas glikojen yenilenmesini
                            hızlandırdığı ve kas dokusundaki hasarın toparlanmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Protein fazlalığı
                            ya da eksikliği sporcunun performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Protein, sporcular tarafından kas
                           gücünü artırmak ve yoğun egzersiz sonrası kas hasarını azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.
                   C)
                      7. D   8. E   9. C
                 Sayfa: 67
                   A)
                      1. D   2. D   3. D
                   B)
                      4. Hücre zarından geçebilirler. Sindirim enzimlerinden etkilenmezler. Kanda görülürler. İnsan vücudundaki
                           yaşamsal olayları denetlerler. Çoğu bitkisel kaynaklıdır. Hava, ısı ve ışıkla temaslarında yapıları bozulur.
                      5. Vücuttaki biyokimyasal reaksiyonları düzenlerler. Karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji üretilmesini
                           sağlarlar. Protein sentezinde görevlidirler.
                      6. Sporcularda vitamin eksiklikleri, performansın düşüşüne sebep olur. Vitamin alımı, bu düşüşü yok edebilir
                           ve performansın normale dönmesini sağlar. Bir sporcunun vitamin ihtiyacının yaptığı sporun seviyesi ve
                           yoğunluğuna bağlı olarak spor yapmayan bir insana nazaran 3-4 kat daha fazla olduğu prensip olarak
                           kabul edilir. İyi beslenme alışkanlığı olan, yeterli ve dengeli beslenen sporcularda vitamin desteğinin
                           performansı artırmadığı bilinmektedir.
                   C)
                      7. B   8. B   9. D

                 Sayfa: 78

                   A)
                      1. D   2. Y   3. D
                   B)
                      4. Doğal bir şekilde meydana gelirler. Herhangi bir parçası bütününün özelliklerini taşır. Belirli kimyasal
                            formülleri bulunmaktadır. Ender olarak bazı mineraller sıvıdır. İnsan vücuduna suda çözünmüş olarak
                           alınırlar. Sindirime uğramadan doğrudan kana karışırlar. Eksikliğinde çeşitli hastalıklar görülür.
                      5.  Kan basıncını düzenlerler. Vitaminlerin en çok ihtiyaç duyulan bölgeye ulaşmasını sağlarlar. Hücrelerin
                           korunmasına yardımcı olurlar. Kas kasılmalarında ve sinir uyarılarının iletiminde görev yaparlar. Bazı
                            enzimlerin yapılarına katılarak düzenleyici görevi yaparlar. Kanın osmotik basıncını ayarlarlar. Düzenleyicidirler.
                            Sinirlerde impuls iletiminde rol oynarlar. Su dengesini sağlarlar. Kemik ve diş gibi organların yapısına katılırlar.
                      6.  Mineral seçimi, gelişigüzel değil sporcunun az tükettiği veya tüketmediği yiyecekler göz önünde bulundurularak
                           yapılmalıdır. Bu seçim yapılırken sporcunun yaptığı spor branşı, antrenman şiddeti, sıklığı ve süresi de dikkate
                             alınmalıdır. Bununla birlikte gerekirse sporcuların kan bulgularına bakılmalıdır. Kuvvet sporlarında fazla enerjiye
                           ihtiyaç duyulduğundan bazı minerallerin gereksinimi artabilir. Ancak beslenmesi dengeli olan sporcularda
                           mineral eksikliği görülmez. Yetersiz kalsiyum tüketimi, stres kırıklarına neden olur. Bunun önlenmesi için
                            sporcuların hem yüksek kalsiyum hem de daha az yağ içerdiği için düşük yağlı süt ve süt ürünlerini tercih etmeleri gerekir.
                   C)
                      7. B   8. A   9. C



                                                                                                     ERGOJENLER VE DOPİNG  149
   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156