Page 202 - TAKIM SPORLARI 9
P. 202
1. Öne Parmak Pas
Bir ayak önde ve vücut dengeli olacak şekilde ayaklar arasında aralık
olmalıdır. Kollar dirseklerden bükülü, eller yüze yakın, dirseklerin açıklığı omuz
genişliği kadar olmalı ve bileklere doğru üçgen olacak şekilde tutulmalıdır.
Pas yapılırken top, alın hizasında olmalıdır. Vücut bacakların yardımıyla
hafifçe öne doğru eğilmelidir. Pas yapılırken parmakların ilk boğumları topa
temas etmelidir.
Topa pas yapılacağı sırada eller, bileklerin yardımıyla hafifçe geriye
bükülerek topun geliş hızı düşürülmelidir. Top karşıya kollar, bacaklar ve
bütün vücudun ileri ve yukarı hareketi ile gönderilir. Parmak pasta hareket,
topu göndermek istediğiniz yöne doğru yapılmalıdır (50. görsel).
50. Görsel
2. Geriye Parmak Pas
Topun altına doğru girerken ağırlık arka ayağa aktarılır, kalça öne gelir.
Bu sırada vücut ve baş arkaya doğru bükülür. Kol ve omuzlar topun geldiği
yöndedir. Bu pas şeklinin amacı, bloku yanıltıp etkili ve rahat bir hücum
yapılmasını sağlamaktır (51. görsel).
51. Görsel
3. Sıçrayarak Parmak Pas
Gelen topun konumuna göre iyi bir
zamanlama ve sıçrama ile ayakların yere
değmeden topun elden çıkarılmasıdır. Bu
pas hareketinde vücudun ağırlık merkezinin
yönünü değiştirme imkânı yoktur. Sıçrama
anında bir an havada asılı kalma, denge
açısından çok önemlidir. Sıçrayarak
parmak pas, rakip takımda blok yapan
oyuncuları şaşırtmak, onları tereddüde
düşürüp hücum eden smaçörlere rahat
top kullanma imkânı vermek amacıyla
kullanılır. Sıçrayarak parmak pas öne ve
geriye yapılır (52 ve 53. görsel).
52. Görsel 53. Görsel
200