Page 116 - Kimya - 10 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 116
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 10
CEVAP ANAHTARLARI
Polimer ağındaki iyon yoğunluğu, polimerin bulunduğu ortam- Dirençli bakterilerin yol açtığı hastalıklar, ölüm oranlarının art-
dakinden daha yüksek olur. Bu yoğunluk farkına bağlı olarak su ması ve hastanede kalış sürelerinin uzaması gibi tıbbi sorunların
az yoğun ortamdan çok yoğun ortama hareket eder ve polimer yanı sıra ekonomik sorunlar da doğurabilir.
zincirlerinin arasına girer. Bunun sonucunda polimer şişer. 5. Üç yaşındaki çocuk antibiyotiği şurup olarak 17 yaşındaki genç
3. Bardak ters çevrildiğinde polimer tarafından emilen su dökül- hap formunda kullanır. İlaçların formu, hedeflenen dokunun ve
mez. Su ve polimer jel oluşturur. etken maddenin özellikleri ile doğrudan ilgilidir. Örneğin mide
4. Eğer polimerin olduğu ortama tuz eklenirse ortamın iyon kon- antiasitleri ağızdan alınmalıdır çünkü midede kullanılacaktır.
santrasyonu artar. Bu durumda polimer ağındaki su molekülleri Şeker hastaları insülini ağızdan alamaz çünkü insülin, besinlerin
daha yoğun ortama geçer yani polimer emdiği suyu bırakır. proteini gibi midede sindirilir. Aynı zamanda ilaçlar kullanımı
5. Avantajları: Ebeveynler için zaman ve emekten tasarruf sağlar. kolaylaştırmak ve dozu daha iyi ayarlayabilmek için farklı form-
Bebek cildini tahriş etmez. Seyahatlerde ebeveynlere rahatlık larda üretilir.
sağlar. Sızdırmaz olduğu için kıyafetleri ıslatmaz. 6. Cevap öğrenciye bırakılmıştır.
Dezavantajları: Maliyeti yüksektir. Doğa ve çevreye zararlıdır. 7. Cevap öğrenciye bırakılmıştır.
Geri dönüşümü uzun yıllar alır.
2. Yönerge Etkinlik No.: 50
1. Kimyasallara karşı dirençli olması ve kolay şekil verilebilmesi 1. Cevap öğrenciye bırakılmıştır.
2. Hava şartlarına ve dış etkenlere karşı dayanıklı olup iyi bir ısı ve 2. Üretim aşamasında gıdaya karışan maddeler alerjik bir durum
elektrik yalıtkanı olması yoksa sağlığa zararlı değildir ancak kirletici maddeler sağlığa za-
3. Darbelere karşı yüksek dayanıma, çok yüksek çekme gerilimine rarlıdır.
dayanabilen yapıya sahip olması
4. Elektrik ve ısı yalıtkanlığının mükemmel olması
Etkinlik No.: 51
5. İyi bir ısı yalıtkanı olması, aynı zamanda kolay bulunur ve ucuz
olması 1. Süpermarketteki şarküteri dolabında yer alan tereyağı ve marga-
6. Çözücülere karşı dayanıklı, ışığa karşı kararlı ve geri dönüştü- rin katı yağlara örnek verilebilir. Katı yağların doymuş yağ asidi
rülebilir olması oranı yüksektir.
7. Çok esnek ve suya dayanıklı olmasının yanı sıra mekanik enerjiyi 2. Süpermarket raflarında zeytin, ayçiçeği, mısır, fındık gibi bitki-
ısı enerjisine dönüştürüp şok darbelerini sönümleyerek yutabilir lerden elde edilen sıvı yağlar görülebilir. Sıvı yağların doymamış
olması yağ asidi oranı yüksektir.
3. Mutfak kültürümüzde önemli bir yeri olan ve salatalarda en çok
kullanılan sıvı yağ, zeytinyağıdır. Zeytinyağında doymamış yağ
Etkinlik No.: 47
oranı yüksektir. Bu nedenle zeytinyağı kalp rahatsızlığı, diyabet
1. Polimer, kağıt, cam ve metal atıklarının geri dönüştürülmesi ve bazı kanserlerin gelişme riskini azaltabilir. Yüksek E vitamini
yoluyla ülkemiz, ekonomik açıdan; 489 varil petrolün kullanı- içeriğinden dolayı güçlü bir antioksidandır.
mından, 14.5 ton hammadde üretiminden, 595.267 kw/s enerji 4. Mutfaklarda kızartma yağı olarak kullanılan, ülkemizde en çok
tüketiminden, 2.856 m su kullanımından tasarruf sağlamıştır. Trakya Bölgesi ve Konya'da üretilen sıvı yağ, ayçiçeği yağıdır. Ay-
3
2. Afişte verilen bilgiler, 2017-2019 yıllarını kapsamaktadır. Türki- çiçeği yağı yüksek kalorili olmasına rağmen vitamin ve mineral-
ye’nin atık yönetimi ve döngüsel ekonomiye geçiş süreci, diğer lerden yoksundur. E vitamini ve K vitamini içermesine rağmen
ülkelerden daha sonra olmuş olabilir. Türkiye de 18.750 kamu bu yağların içinde çinko, kalsiyum, magnezyum, manganez, ba-
kuruluşu bu çalışmalara destek vermektedir. Avrupa ülkelerin- kır veya selenyum bulunmaz.
de bu çalışmalar daha fazla kuruluş tarafından destek görüyor 5. Yağlar üretim şekline göre sızma, riviera, rafine ve vinterize ola-
olabilir. rak adlandırılır. Bunlardan tüketilmesi en çok tavsiye edileni do-
3. Cevap öğrenciye bırakılmıştır. ğal, sızma yağlardır.
4. Cevap öğrenciye bırakılmıştır.
Etkinlik No.: 48
1. Cevap öğrenciye bırakılmıştır.
Etkinlik No.: 49
1. Virüslerin neden olduğu hastalıklarda antibiyotik kullanılması,
başkası için reçete edilmiş antibiyotiklerin kullanılması, hekim
ve eczacının tarif ettiği şekilde antibiyotik kullanılmaması, tavsi-
ye edilen süreden önce antibiyotik tedavisinin bırakılması, yük-
sek ateş ve soğuk algınlığı gibi antibiyotik gerekmeyen durum-
larda antibiyotik kullanılması.
2. Cevap öğrenciye bırakılmıştır.
3. Cevap öğrenciye bırakılmıştır.
4. Kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalık antibiyotik direnci ne-
deniyle ölümcül olabilir. Yakın gelecekte bazı enfeksiyonlar te-
davi edilemeyecek duruma gelebilir. İnsanlık antibiyotik öncesi
çağa geri dönme durumu ile karşı karşıya kalabilir.
115