Page 168 - Kimya 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 168

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                             KİMYA 9        82

             4. ÜNİTE > Maddenin Hâlleri  Kazanım 9.4.3.1: Sıvılarda viskozite kavramını açıklar.
             Genel Beceriler: Karar Verme  Alan Becerileri: Sınıflandırma
             Etkinlik İsmi                      SIVILARDA VİSKOZİTE                              20 dk.
             Amacı      Farklı sıvıların viskozitelerini belirleyebilme.                         Bireysel


              Yönerge

             Viskozite

            “Ocak ayında pekmez kadar yavaş” deyimi sıvıların akışkanlıkları ile ilgili, viskozite denilen önemli bir fiziksel
            özelliğe dayanır. Viskozite sıvıların akışkanlığa karşı gösterdikleri direncin bir ölçüsüdür. Yani bir sıvının viskozite-
            si ne kadar büyükse o derece yavaş akar. Ayrıca sıvıların viskozitesi genelde sıcaklık ile azalır, yani akışkanlığı artar.
            Dolayısıyla yukarıdaki deyim doğrulanmış olur ve sıcak pekmez soğuk pekmezden çok daha hızlı akar. Moleküller
            arası kuvvetleri büyük olan sıvılar, küçük olan sıvılara göre daha yüksek viskoziteye sahiptir. Örneğin su hidrojen
            bağı yapabildiğinden moleküller arası çekim kuvvetleri de büyüktür ve birçok sıvıdan daha yüksek viskoziteye
            sahiptir.
            CH  – OH
               2
            I
            CH – OH

            I
            CH  – OH
               2
            formülü ile gösterilen gliserinin molekülleri de aynen suda olduğu gibi hidrojen bağlarıyla birbirine bağlanır.
            Gliserindeki hidrojen bağları sudan çok daha güçlüdür.

            Kaynak: Raymond CHANG, Kenneth A. GOLDSBY, Genel Kimya, Palme Yayıncılık, s. 476.

            Deney: Farklı Sıvıların Viskozitelerini Belirlemek
            Gerekli malzemeler:
            Sıvı sabun, pekmez, zeytinyağı, su, etanol, gliserin, deney tüpü (6 adet), lastik tıpa (6 adet), kronometre


















            Şekildeki gibi deney tüplerini üstte hava boşluğu kalacak şekilde aynı seviyede, aynı sıcaklıktaki sıvılarla doldu-
            runuz ve lastik tıpa ile kapatınız. Her bir deney tüpünü hızla ters çevirip hava boşluğunun yukarı çıkma süresini
            aşağıdaki tabloya kaydediniz.
            İşlemi tamamladıktan sonra aşağıdaki soruları cevaplayınız.

             Madde   Sıvı sabun    Pekmez        Zeytinyağı   Su            Etanol        Gliserin


             Süre







                                                                                                    167
   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172   173