Page 8 - Kimya 10 | Çalışma Defteri -8
P. 8
Hatırlıyor muyum?
Bazı renklendiriciler toksik ve kanser yapıcıdır. Sağlık örgütlerince izin verilen
düzeylerin üstünde kullanılması dikkat eksikliğine, hiperaktiviteye, alerji, deri
döküntüsü ve astıma neden olabilir.
Hazır gıdada ve ilaçlarda, maliyeti düşürmek amacıyla doğal tatlandırıcı yerine Hatırlıyorum
yapay tatlandırıcılar kullanılır. Yapay tatlandırıcıların kan şekerinin yükselmesine 2 Puan
18 etkisi düşük olduğundan diyabetli veya gözlem altında olan kişiler tarafından Kısmen Hatırlıyorum
tercih edilir. 1 Puan
Yapay tatlandırıcılar, doğal tatlandırıcı ihtiyacını ortadan kaldırarak kalori Hatırlamıyorum
kontrolü sağlar ancak sıfır kaloriye sahip olduğu yanılgısına düşülmemelidir. 0 Puan
Her şeyden önce yapay tatlandırıcıların doğada bulunmayan kimyasallar
olduğu unutulmamalı ve bu kimyasalların vücuda zararlı olabileceği göz önünde
bulundurulmalıdır.
Yağlar saf hâldeyken renksiz, kokusuz ve tatsızdır. Yağa karakteristik özelliğini (koku,
renk, tat) üretildiği madde verir. Yağlar organik maddelerdir. Hatırlıyorum
2 Puan
Yağlar birçok gıda maddesine tat katar. Fakat aşırı tüketimi Kısmen Hatırlıyorum
19 sağlık için zararlı olabilir. 1 Puan
Yağlar; Katı Yağlar, Tereyağı, Margarin, Sıvı Yağlar, Zeytinyağı, Hatırlamıyorum
Ayçiçeği Yağı, Mısır Özü Yağı, Fındık Yağı şeklinde sınıflandırılabilir. 0 Puan
Yağlar üretim şekline göre sızma, riviera, rafine ve vinterize olarak adlandırılır.
Hatırlıyorum
Yağlar canlılar için enerji verici olması, hücre zarı ve hormonların yapısına katılması gibi 2 Puan
20 önemli işlevlere sahiptir. Ayrıca yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda alınmasını Kısmen Hatırlıyorum
sağlar. Ancak bilinçsiz kullanım yağları zararlı hâle getirebildiği gibi sağlığı da olumsuz 1 Puan
etkiler. Hatırlamıyorum
0 Puan
DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ
PUAN PUAN PUAN TOPLAM PUANINIZ
00-25 26-31 32-40
KONUYU TEKRAR ETMELİSİNİZ ÇALIŞMALISINIZ ÇOK İYİ
1. -.20.
arası maddeler için
karekodu okutun
ORTAÖĞRETİM 8 KİMYA-10
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ