Page 90 - Defterim TDE 9
P. 90
3. Etkinlik: Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun sözcüklerle tamamlayınız.
Varlıkları, kavramları ya da durumları karşılayan sözcüklere ................................... denir.
İsimler varlıklara verilişine göre ................................... ve .................................. olarak gruplara ayrılır.
İsimler varlıkların oluşlarına göre ................................. ve ................................. olarak gruplara ayrılır.
İsimler varlıkların sayılarına göre ................................., ................................. ve .................................
olarak gruplara ayrılır.
İsimler yapısına göre ............................., ............................. ve .............................. olarak gruplara ayrılır.
“Uçağın kanadına kuş çarptı.” cümlesinde altı çizili sözcük ismin ................................. hâlindedir.
“Yaz mevsimini iple çekiyorum.” cümlesinde altı çizili sözcük ismin ............................... hâlindedir.
“Haftaya maça gideceğim.” cümlesinde altı çizili sözcük ismin ................................. hâlindedir.
4. Etkinlik: Aşağıdaki metni okuyarak istenen bilgileri yazınız.
Tren durdu. Gecenin içinde Haymana bakir bir orman sesi veriyor. Geyve'de sıtma kapmış
entelektüelin de gözleri kapalı ve düşünceleri bir rüya kadar gayrı şuurî. Bir küçük kazanın
istasyonunda inip unutulmak, şişmanlamak. (…) Haymana ovası yalnız geceleri gölge veren
ağaçlarıyla hayatına karışacak. O, bu kafasıyla kocaman bir köstek sahibi olabilecek. Belki bir
sürüsü olacak. Ona da bir müddet sonra hayvan alıp sattığı için cambaz diyecekler.
Sait Faik Abasıyanık, Üçüncü Mevki-Öyle Bir Hikâye
Metinde geçen
Özel isimleri bularak yazınız. (.................................................................................................................................)
Soyut isimleri bularak yazınız. (..............................................................................................................................)
Çoğul isimleri bularak yazınız. (...............................................................................................................................)
Topluluk isimlerini bularak yazınız. (.....................................................................................................................)
Türemiş isimleri bularak yazınız. (.........................................................................................................................)
İsmin bulunma hâlinde olan sözcükleri yazınız. (.............................................................................................)
İyelik eki almış olan sözcükleri yazınız. (..............................................................................................................)
İsmin yönelme hâlinde olan sözcükleri yazınız. (..............................................................................................)
İsmin ilgi hâlinde olan sözcükleri yazınız. (.......................................................................................................)
88