Page 106 - Biyoloji
P. 106
BİYOLOJİ 12
Mayalar,.birçok.bakteri.ve.bazı.bitki.tohumları.etil.alkol.fermantasyonu.
gerçekleştirir..Ekmek.yapımında.etil.alkol.fermantasyonu.yapan.maya.
mantarları.kullanılmaktadır..Mayalanan.hamurun.bir.süre.sonra.kabar-
masının.nedeni,.gerçekleşen.etil.alkol.fermantasyonu.sırasında.oluşan.
CO .gazıdır.
2
Etil.alkol.fermantasyonu.aşağıdaki.şekilde.ifade.edilebilir.
Glikoz 2.Etil.alkol.+.2.CO .+.2.ATP
2
B) Laktik Asit Fermantasyonu
Laktik.asit.fermantasyonu,.glikoliz.sonucu.oluşan.pirüvik.asidin.enzim-
ler.denetiminde.özel.tepkimeler.sonucu.laktik.aside.dönüşmesiyle.ger-
çekleşir..Glikolizde.elde.edilen.2.NADH.molekülünün.hidrojenleri.tep-
kimeye.katılınca.laktik.asit.üretilmiş.olur..Etil.alkol.fermantasyonundan.
farklı.olarak.bu.fermantasyon.çeşidinde.CO .çıkışı.görülmez.(Görsel.
2
4.9)..
i
2 Pirüvik asit
Görsel 4.9: Laktik asit fermantasyonu
Laktik.asit.fermantasyonu.aşağıdaki.şekilde.ifade.edilebilir.
Glikoz 2.Laktik.asit.+.2.ATP
İnsanlarda.çizgili.kas.hücreleri,.yeterli.oksijenin.olmadığı.durumlarda.
laktik.asit.fermantasyonu.ile.ATP.üretir.
Sütten.yoğurt.ve.peynir.yapımında.bazı.mantar.ve.bakterilerin.gerçek-
leştirdiği.laktik.asit.fermantasyonundan.yararlanılır.
Fermantasyon;. besinleri. koruma,. zararlı. mikroorganizmaları. öldürme.
ve.bağışıklığı.güçlendirme.gibi.birçok.biyolojik.işleve.sahiptir..
105