Page 2 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 2
1. KARIŞIMLARIN
BÖLÜM SINIFLANDIRILMASI
‣ Karışımların saf maddelerden farkları nelerdir?
‣ Karışımı oluşturan bileşenler her zaman birbiri içinde çözünür mü?
‣ Bazı karışımlarda bileşenlerin homojen bazılarında heterojen karışma-
sının sebebi nedir?
2.1.1. Karışımlarda, Çözünen ve Çözücünün Birbiri
İçinde Dağılma Özelliği
Günlük hayatta kullanılan maddelerin çoğu karışımdır. Bu karışımların
bir kısmında bileşenler homojen, bir kısmında ise heterojen olarak da-
ğılmıştır. Türk kahvesi, zeytinyağı-su, şekerli su ve hava karışımlarında
bileşenler homojen olarak dağılmış mıdır?
İki veya daha fazla maddenin özelliklerini kaybetmeden fiziksel yön-
temlerle ayrılabilecek biçimde bir araya gelmesi ile oluşan madde toplulu-
ğuna karışım denir. Karışımı oluşturan maddelere bileşen denir. Karışı-
mı oluşturan maddeler her oranda karışabilir. Hava, çeşme suyu, madeni
para, salata, deodorant, simit, çay, kaşık, kolonya, ilaç, toprak, ketçap,
parfüm, sis ve duman gibi maddeler karışımlara örnektir.
Karışımı oluşturan tanecikler, birbiri içinde çözünüyorsa tanecik dağılı-
mı karışımın her noktasında eşit olur. Karışımı oluşturan tanecikler birbiri
içinde çözünmüyorsa tanecik dağılımı karışımın her noktasında farklılık
gösterir. Örneğin şeker suda çözündüğünde suyun her tarafına eşit olarak
dağılır. Bu şekilde oluşan karışımlar homojen özellik gösterir. Kum suda
çözünmediğinden suyun her tarafına eşit olarak dağılmaz. Bu tür karışım-
lar heterojen özellik gösterir. Maddeler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:
Maddelerin Sınıflandırılması
Saf Maddeler Karışımlar
Elementler Bileşikler Homojen Karışımlar Heterojen Karışımlar
(Çözeltiler)
Adi Karışım Aerosol Emülsiyon Süspansiyon
72