Page 3 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 3
KARIŞIMLAR
Şekerli su, madeni para, çay, kolonya gibi karışımlarda çözünen mad-
de çözücü içinde her noktaya eşit olarak dağılır. Bu karışımlar homojen
özellik gösterirler. Salata, toprak, ketçap, deodorant, sis ve duman gibi
karışımlarda bileşenler karışımın her tarafına eşit olarak dağılmaz. Bu
karışımlar heterojen özellik gösterir (Görsel 2.1 a, b, c, ç).
Homojen karışımları oluşturan maddeler birbiri içinde çözündükleri
ve eşit olarak dağıldıkları için tek fazlı görünür. Heterojen karışımları
oluşturan maddeler birbiri içerisinde çözünmedikleri ve eşit olarak dağıl-
madıkları için en az iki fazlı görünür.
a) Madeni para
Karışımların Genel Özellikleri
Homojen veya heterojen olabilir.
Saf değildir.
Sembol veya formülle gösterilmez.
Erime ve kaynama noktaları gibi belirli ayırt edici özellikleri yoktur.
Karışımı oluşturan maddeler arasında kimyasal bağ oluşmaz.
b) Salata
Karışımların oluşmaları ve bileşenlerine ayrışmaları fizikseldir.
Karışımı oluşturan maddeler kimyasal özelliklerini kaybetmez.
Bileşenleri arasında belirli bir oran yoktur.
Oluşumlarında kütle korunur.
Yoğunlukları, karışan maddelerin oranlarına göre değişir.
Karışımlar bileşenlerinin özelliklerini gösterir. c) Deodorant
Karışımlar bileşenlerinin kimyasal özelliklerini taşırken fiziksel özel-
liklerini taşımaz.
Karışımlar en az iki farklı tür atom ya da molekül içerir.
Karışımlar tek fazlı veya çok fazlı olabilir.
ç) Çay ve simit
Görsel 2.1 a, b, c, ç : Karışım örnekleri
73