Page 41 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 41
KARIŞIMLAR
Süzme ve Klorlama ‣ Sulardaki sertliği gidermek,
Koagülasyon işlemi sırasında hâlâ ayrıl- ‣ Çok kirli atık suları arıtmak,
mayan suda dağılmış hâlde kalan katı kol- ‣ Konsantre meyve suyu ve salça elde et-
loidler ile suya koku ve renk veren kimyasal mek,
maddeleri ayırmak için su süzülür. Suyu ‣ Toksik maddeleri ve mikroorganizmaları
süzme işleminde çakıl-kaba kum, kum ve bertaraf etmek,
öğütülmüş gözenekli kömür (aktif karbon) ‣ Kimyasal işletmelerde daha kaliteli su
katmanlarından oluşan filtre kullanılır. Bu kullanmak amacı ile yaygın olarak kulla-
sular arıtıldıktan sonra (Görsel 2.42), nılmaktadır.
Özellikle içme suyunda koku, tat,
renk, çözünmüş madde ve sertliği gider-
mek amacı ile ters osmoz işlemi kullanılır
(Görsel 2.43 ve 2.44).
Görsel 2.42: Arıtılmış su ve kirli su
depolama ve şehirlere dağıtım yapılmadan
önce tekrar klorlanır. İnsan sağlığına zarar
Görsel 2.43: Osmoz ve ters osmoz
vermeyecek şekilde ön klorlamadan daha
fazla miktarda klor suya karıştırılır. Bu klor-
lama ile depolarda ve su tesisat borularında
oluşabilecek mikroplar etkisiz hâle getirilir.
Ters Osmoz
Ters osmoz, sudaki istenmeyen madde-
lerin, özel bir membrandan (yarı geçirgen
zar) belli bir basınç altında geçirilerek filtre
edilmesi işlemidir. Ters osmoz sistemleri,
su kalitesini arttırmak ve atık suları arıtmak
amacıyla uygulanmaktadır.
Ters osmoz sistemleri;
‣ Çok tuzlu deniz suyunu veya hafif tuzlu
suyu içme suyuna dönüştürmek,
‣ Endüstriyel işletmelerde çözünmüş tuzla-
rı geri kazanmak,
‣ Sanayide ve içme suyunda istenen kali- Görsel 2.44: Ters osmoz
tede su elde etmek,
‣ Buhar kazanlarında kazan taşı oluşumu-
nu önlemek,
’’
111