Page 37 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 37
KARIŞIMLAR
2.9 ETKİNLİK
Etkinliğin Adı: Zeytinyağı-Su Karışımının Bileşenlerine Ayrılması
Etkinliğin Amacı: Özkütle farkı ile sıvı-sıvı heterojen karışımların bileşenlerine ayrılması
Etkinliğin Süresi: 40 dakika
Araç ve Gereçler
‣ Su ve zeytinyağı ‣ Destek çubuğu ve bağlama parçaları
‣ Ayırma hunisi ‣ Cam baget
‣ Beher
Uygulama Aşamaları
1. Ayırma hunisine bir miktar zeytinyağı ve su koyarak bu maddeleri bagetle karıştırınız.
2. Maddelerin faz oluşturması için bir süre bekleyiniz.
3. Ayırma hunisinin altına beher yerleştiriniz.
4. Ayırma hunisi musluğunu yavaşça açarak alttaki fazı oluşturan bileşenin
behere akmasını sağlayınız.
5. Faz çizgisi musluk seviyesine geldiği anda musluğu kapatınız.
Etkinliğin Değerlendirilmesi: Sıvı-sıvı heterojen karışımlarda sıvıların ayrı faz oluşturmalarının ne-
deni nedir? Zeytinyağı ve su ayırma hunisinde karıştırıldığında zeytinyağı neden üstte toplanır?
ÖRNEK
Karışım Ayırma Yöntemleri
1. Talaş-su a) Diyaliz
2. Tuzlu-su b) Basit damıtma
3. Kan c) Ayrımsal kristallendirme
4. Tuz-şeker ç) Süzme
5. Kirli hava d) Flotasyon
6. Un-kepek e) Ayrımsal damıtma
7. Petrol f) Savurma
8. Nikel tozu-bakır tozu g) Ayırma hunisi
9. Zeytinyağı-su ğ) Mıknatıslanma
10. Buğday-saman h) Eleme
Yukarıda verilen karışımları uygun ayırma yöntemleri ile eşleştiriniz.
ÇÖZÜM
Karışımlara uygun ayırma yöntemleri aşağıdaki gibidir.
1-d 2-b 3-a 4-c 5-ç 6-h 7-e 8-ğ 9-g 10-f
107