Page 37 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 37

KARIŞIMLAR


            2.9 ETKİNLİK


                Etkinliğin Adı: Zeytinyağı-Su Karışımının Bileşenlerine Ayrılması


                 Etkinliğin Amacı: Özkütle farkı ile sıvı-sıvı heterojen karışımların bileşenlerine ayrılması
                 Etkinliğin Süresi: 40 dakika
                 Araç ve Gereçler
                 ‣  Su ve zeytinyağı       ‣  Destek çubuğu ve bağlama parçaları
                 ‣  Ayırma hunisi          ‣  Cam baget

                 ‣  Beher

                Uygulama Aşamaları
                1. Ayırma hunisine bir miktar zeytinyağı ve su koyarak bu maddeleri bagetle karıştırınız.
                2. Maddelerin faz oluşturması için bir süre bekleyiniz.
                3. Ayırma hunisinin altına beher yerleştiriniz.
                4. Ayırma hunisi musluğunu yavaşça açarak alttaki fazı oluşturan bileşenin
                   behere akmasını sağlayınız.
                5. Faz çizgisi musluk seviyesine geldiği anda musluğu kapatınız.









                 Etkinliğin Değerlendirilmesi: Sıvı-sıvı heterojen karışımlarda sıvıların ayrı faz oluşturmalarının ne-
                 deni nedir? Zeytinyağı ve su ayırma hunisinde karıştırıldığında zeytinyağı neden üstte toplanır?






             ÖRNEK

                   Karışım                                 Ayırma Yöntemleri
               1. Talaş-su                 a) Diyaliz
               2. Tuzlu-su                 b) Basit damıtma
               3. Kan                      c) Ayrımsal kristallendirme
               4. Tuz-şeker                ç) Süzme
               5. Kirli hava               d) Flotasyon
               6. Un-kepek                 e) Ayrımsal damıtma
               7. Petrol                   f) Savurma
               8. Nikel tozu-bakır tozu    g) Ayırma hunisi
               9. Zeytinyağı-su            ğ) Mıknatıslanma
              10. Buğday-saman             h) Eleme

              Yukarıda verilen karışımları uygun ayırma yöntemleri ile eşleştiriniz.



              ÇÖZÜM
               Karışımlara uygun ayırma yöntemleri aşağıdaki gibidir.
               1-d    2-b    3-a    4-c    5-ç    6-h    7-e    8-ğ    9-g    10-f





                                                                                                               107
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42