Page 34 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 34

5. Çözünürlük Farkı ile Ayırma
                                               Maddenin katı, sıvı ve gaz hâli için çözünürlük ayırt edici özelliktir. Bu
                                            ayırt edici özellikten yararlanarak karışımdaki maddeler bileşenlerine ay-
                                            rıştırılabilir.


                                             Özütleme (Ekstraksiyon): Bir karışımdaki bileşenlerden birini uygun bir
                                             çözücüde seçimli olarak çözüp karışımdan ayırma işlemine özütleme
                                             denir. Özütleme yöntemi genellikle iki kısımda incelenir. Bunlardan ilki
                                             katı-sıvı  özütlemedir.  Katı-sıvı  özütlemede  katı  hâldeki  karışım,  sıvı
                                             hâldeki  çözücüye  atılarak  karıştırılır.  Çözücü,  karışımdaki  maddeler-
                                             den bazılarını çözer. Çözünmeden kalan maddelerle çözelti birbirinden
                                             süzme yöntemi ile ayrılır. Çözeltideki çözücü buharlaştırılarak ortamdan
                                             uzaklaştırılırsa karışımdaki madde ayrılmış olur. Örneğin günlük hayat-
                                             ta çokça tüketilen çayın demlenmesi özütleme işlemidir (Görsel 2.34).
                                             Sıcak su kurutulmuş çay yapraklarına eklenirse çaydaki etken madde
                                             olan tein ve boyar maddeler çözünerek suya karışır. Şeker pancarından
               Görsel 2.34: Özütleme ile     şeker eldesi, tuzlu zeytin ya da peynirlerden tuzun ayrılması, aspirinin
               demlenmiş çay                 ham maddesi salisilik asidin söğüt ağacından eldesi özütleme ile ger-
                                             çekleşir.
                                                Katı-sıvı maddeleri özütleme dışında, sıvı-sıvı özütleme tekniği de
                                             kullanılır. Sıvı-sıvı karışımlarını özütlemede bileşenlerine ayrılacak ka-
                                             rışım sıvıdır. Ayırma hunisinde, sıvı karışım homojen olarak karışma-
                                             yacağı başka bir sıvı ile karıştırılır. Karıştırma işleminden sonra bazı
                                             maddeler, eklenen sıvı içerisinde çözünür. Daha sonra heterojen karı-
                                             şım hâlinde bulunan sıvılar birbirinden ayrılır. Ayrılan sıvıların çözücü-
                                             leri buharlaştırılırsa çözünen maddeler saf olarak elde edilir. Özütleme
                                             yöntemi özellikle eczacılıkta ve kozmetik sanayinde kullanılır.

                                             Kristallendirme:  Bir  maddenin  çözünmüş  durumdan  kristal  yapılı  katı
                                             hâle geçiş sürecine kristalleşme denir. Bir sıvı-katı homojen çözeltide
                                             çözeltinin ısıtılarak çözücüsünün buharlaştırılması veya çözeltinin so-
                                             ğutulması ile çözünen katının çökmesine kristallendirme denir. Örne-
                                             ğin tuzlu su çözeltisinde çözeltideki suyun sıcaklığın etkisiyle buharlaş-
            Görsel 2.35: Tuz Gölü’nden tuz elde   ması sonucu doygunluğa ulaşan çözelti soğutulduğunda tuz kristalleri
            edilmesi
                                             oluşmaya başlar. Benzer olay doğal olarak Tuz Gölü’nde oluşmaktadır
                                             (Görsel 2.35).


                                             Ayrımsal Kristallendirme: Aynı çözücüde çözünebilen iki katı maddenin
            Çözünürlük (g/100 g su)
                                 KNO         çözünürlüklerinin sıcaklıkla değişimlerinin farklı olmasından yararlanıla-
                                      3
                                             rak yapılan ayırma işlemine ayrımsal kristallendirme denir. Çözünür-
                                             lükleri sıcaklık değişimi ile farklı oranda değişen iki katının ayrılması için
                                             ayrımsal kristallendirme yöntemi uygulanır. Böyle iki katının en yüksek
                                             sıcaklıkta doygun çözeltisi hazırlanıp bu çözeltiler soğumaya bırakılır.
                                    NaCI     Bu çözeltide çözünürlüğü sıcaklıkla artan madde soğutulduğunda  daha
                                             çok kristallenerek diğer katıdan ve çözücüden ayrılır. Örneğin sodyum
                                             klorür (NaCl) ve potasyum nitrat (KNO ) karışımı suda çözüldükten son-
            0                                                                  3
                                     o
                             Sıcaklık ( C)   ra  ısıtılarak  çözücünün  bir  kısmı  buharlaştırılıp  soğumaya  bırakılırsa
            Grafik 2.5: KNO  ve NaCI tuzunun   çözünürlüğü sıcaklıkla çok fazla değişen potasyum nitrat kristallenerek
                         3
            sudaki çözünürlüğünün sıcaklıkla   çözeltiden ayrılır (Görsel 2.35). Benzer şekilde tuz-şeker karışımı da
            değişimi
                                             ayrımsal kristallendirme yöntemi ile bileşenlerine ayrılır.



                 104
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39