Page 38 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 38
ÖRNEK
Kum, demir tozu, şeker ve yemek tuzu karışımını ayırmak için uygun ’’
ayırma yöntemleri hangi sıra ile yapılmalıdır?
ÇÖZÜM
1. Mıknatıslanma: Demir tozu karışımdan ayrılır.
2. Suda çözme: Kum suda çözünmez, şeker ve yemek tuzu suda
çözünür.
3. Süzme: Kum karışımdan ayrılır.
4. Ayrımsal kristallendirme: Şeker ve yemek tuzu ayrılır.
2.9. ALIŞTIRMA
I. Sıvı-sıvı homojen
II. Sıvı-sıvı heterojen
III. Katı-sıvı homojen
IV. Katı-sıvı heterojen
Yukarıdaki karışımları bileşenlerine ayırmak için yararlanılan özellik-
leri yazınız.
2.3
UYGULAMA SORULARI
Aşağıda verilen ayırma yöntemlerinin karışımı oluşturan bileşenlerin hangi farklı özelliklerinden
yararlanılarak yapıldığını tabloya yazınız.
Karışımları Bileşenlerine Ayırma Yöntemi Özütleme Ayırma
Karışımları Ayırmada Yararlanılan Özellikler Tanecik
Damıtma Yüzdürme Kristallendirme Süzme Diyaliz
Hunisi
Boyutu
Kaynama
Noktası
Yoğunluk
108 Çözünürlük