Page 34 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 34
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
BİYOLOJİ 9
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı Kavram Öğretimi 14
1. ÜNİTE : YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ > 1.2. Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler
Kavram : Karbonhidratlar
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi, Sınıflandırma Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı KARBONHİDRAT DOST MU, DÜŞMAN MI? 20 dk.
Çalışmanın Amacı Karbonhidratları yapısına ve özelliklerine göre sınıflandırabilme.
Yönerge: Karbonhidratlarla ilgili aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Karbonhidratlar (Görsel 1)
bizim en önemli besin
kaynağımızdır. Örneğin
tatlılar, unlu gıdalar,
patates, mısır gevreği, tahıl
ve ekmek çeşitleri, pirinç,
arpa, yulaf, makarna,
kayısı, hurma, muz, incir,
üzüm, portakal, armut,
ananas, karpuz ve kuru
üzüm yüksek karbonhidrat
içermektedir.
Görsel 1: Karbonhidratlar
Karbonhidratların özelliklerini daha yakından inceleyebilmek için aşağıdaki kimliği inceleyebilirsiniz.
KARBONHİDRAT KİMLİĞİ
Beyin ve vücut
Organik bileşikler
Şekerler olarak hücrelerine enerji
grubundandır.
bilinir. Latince adı verir. Hücrelerin
sakkaritlerdir. Genel formülü
(CH₂O) ’dir. temel yakıtı olarak
n
bilinir.
Tek bir şekerden
Kaslar, DNA,
de çok sayıda
RNA ve hücre
monomer yapıdaki
zarı, bulunduğu
şekerden de yerlere birkaç
oluşabilir.
örnektir.
31