Page 29 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 29

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
         11      BİYOLOJİ 9                                            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
                 Kavram Öğretimi

          Aşağıdaki şemada bazların kullanım alanları gösterilmiştir.


                                               Antiasit ve mide ilacı
               Nükleik asitlerin ve ATP’nin    yapımında kullanılır.   Mayonez ve çikolata yapımındaki
                   yapısına katılır.                                      malzemelerde kullanılır.
              (A, G, S, T, U organik bazları)

                                                                        Amonyak, yağ ve kireç sökücü
              Sabun yapımında kullanılır.           Bazların           olarak temizleyicilerde kullanılır.
                                                   Kullanım             Ayrıca gübre yapımına katılır.
                                                    Alanları
                Sıva ve harç yapımındaki                                  Şampuan ve diş macunu
                 malzemelerde kullanılır.                                   yapımında kullanılır.

            Yemek sodası ve kabartma tozu da                             Asitlerle tepkimeye girerek
                    bazik yapıdadır.                                        tuz ve su oluşturur.
                                               Pil, seramik ve cam
                                               yapımında kullanılır.



          1.  Aşağıda bazı kimyasal bileşiklerin kimyasal formülleri verilmiştir. Bunların arasından hangilerinin
              baz olduğunu gerekçesi ile yazınız.



                  H SO         NaOH          H PO 4        KOH         Mg(OH)  2      Al(OH) 3
                       4
                                               3
                   2






          2.  Aşağıda bazlara ait bazı özellikler verilmiştir. Bazların özelliklerini tablodan bularak eşleştiriniz.



                                           BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
              pH aralıkları                               a) Tuzları oluşturular
              Tatları                                     b) İletirler
              Elektirik akımını                           c) Acıdır
              Asitlerle birlikte                          ç) 7 – 14
                                                          d) Ekşidir
                                                          e) 0 - 7


          3.  Bazların kullanım alanlarına örnekler veriniz.













          26
                                                                                     Hazırlayan: Ayhan AKDAĞ
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34