Page 29 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 29
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
11 BİYOLOJİ 9 Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
Kavram Öğretimi
Aşağıdaki şemada bazların kullanım alanları gösterilmiştir.
Antiasit ve mide ilacı
Nükleik asitlerin ve ATP’nin yapımında kullanılır. Mayonez ve çikolata yapımındaki
yapısına katılır. malzemelerde kullanılır.
(A, G, S, T, U organik bazları)
Amonyak, yağ ve kireç sökücü
Sabun yapımında kullanılır. Bazların olarak temizleyicilerde kullanılır.
Kullanım Ayrıca gübre yapımına katılır.
Alanları
Sıva ve harç yapımındaki Şampuan ve diş macunu
malzemelerde kullanılır. yapımında kullanılır.
Yemek sodası ve kabartma tozu da Asitlerle tepkimeye girerek
bazik yapıdadır. tuz ve su oluşturur.
Pil, seramik ve cam
yapımında kullanılır.
1. Aşağıda bazı kimyasal bileşiklerin kimyasal formülleri verilmiştir. Bunların arasından hangilerinin
baz olduğunu gerekçesi ile yazınız.
H SO NaOH H PO 4 KOH Mg(OH) 2 Al(OH) 3
4
3
2
2. Aşağıda bazlara ait bazı özellikler verilmiştir. Bazların özelliklerini tablodan bularak eşleştiriniz.
BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
pH aralıkları a) Tuzları oluşturular
Tatları b) İletirler
Elektirik akımını c) Acıdır
Asitlerle birlikte ç) 7 – 14
d) Ekşidir
e) 0 - 7
3. Bazların kullanım alanlarına örnekler veriniz.
26
Hazırlayan: Ayhan AKDAĞ