Page 28 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 28
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
BİYOLOJİ 9
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı Kavram Öğretimi 11
1. ÜNİTE : YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ > 1.2. Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler
Kavram : Bazlar
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Sınıflandırma Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı HAYATIMIZDAKİ KİMYASAL BAZLAR 20 dk.
Çalışmanın Amacı Bazların özelliklerini ve günlük yaşamdaki kullanım alanlarını açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıda bazlar ile ilgili verilen şekil ve şemaları inceleyerek soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki şekilde bazı maddelerin pH metredeki aralıkları gösterilmiştir.
pH 0
Akü asidi
Limon suyu
Sirke
Portakal suyu
Domates suyu
Asitlik
Sade kahve
Artar.
Süt
Nötr Saf su
Deniz suyu
Bazlık
Artar. Karbonat
Magnezyum sütü
Amonyak çözeltisi
Sabunlu su
Ağartıcılar
Fırın temizleyicisi
pH 14 Kuru temizleme maddesi
Aşağıdaki şemada Bazların Genel Özellikleri gösterilmiştir.
Ellere kayganlık
-
Sulu çözeltilerde OH iyonu hissi verir. İnorganik bileşikler olduğu
-
oluşturur. (OH pH>7) gibi organik olanları da vardır.
(aq)
-
Kırmızı turnusol kâğıdını Bazıları OH iyonu bulundurma-
maviye çevirir. masına rağmen sulu çözeltinin
Bazların -
OH derişimini arttırır.
Özellikleri
Bazılarının buharı göze ve Tatları acıdır.
solunum yollarına zarar verir.
Bazıları zehirlidir.
Suda iyonlarına ayrıştığı Kuvvetli olanları bazı metalleri
için elektriği iletir. aşındırır, dokuları tahriş eder.
Cam ve porselen üzerinde
matlaştırıcı ve aşındırıcı
etkileri vardır.
25