Page 28 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 28

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                       BİYOLOJİ 9
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                    Kavram Öğretimi  11
            1. ÜNİTE     : YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ > 1.2. Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler
            Kavram       : Bazlar
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Sınıflandırma Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                 HAYATIMIZDAKİ KİMYASAL BAZLAR                          20 dk.

             Çalışmanın Amacı  Bazların özelliklerini ve günlük yaşamdaki kullanım alanlarını açıklayabilme.

            Yönerge: Aşağıda bazlar ile ilgili verilen şekil ve şemaları inceleyerek soruları cevaplayınız.

            Aşağıdaki şekilde bazı maddelerin  pH metredeki aralıkları gösterilmiştir.


                                                 pH 0
                                                            Akü asidi
                                                            Limon suyu
                                                            Sirke
                                                            Portakal suyu

                                                            Domates suyu
                                         Asitlik
                                                            Sade kahve
                                          Artar.
                                                            Süt

                                         Nötr               Saf su
                                                            Deniz suyu
                                         Bazlık
                                          Artar.            Karbonat

                                                            Magnezyum sütü
                                                            Amonyak çözeltisi

                                                            Sabunlu su

                                                            Ağartıcılar
                                                            Fırın temizleyicisi
                                                pH 14       Kuru temizleme maddesi

            Aşağıdaki şemada Bazların Genel Özellikleri gösterilmiştir.


                                                   Ellere kayganlık
                                  -
                 Sulu çözeltilerde OH  iyonu          hissi verir.          İnorganik bileşikler olduğu
                              -
                  oluşturur.  (OH   pH>7)                                  gibi organik olanları da vardır.
                               (aq)
                                                                                    -
                  Kırmızı turnusol kâğıdını                               Bazıları OH  iyonu bulundurma-
                      maviye çevirir.                                     masına rağmen sulu çözeltinin
                                                      Bazların                   -
                                                                              OH  derişimini arttırır.
                                                     Özellikleri
                  Bazılarının buharı göze ve                                     Tatları acıdır.
                 solunum yollarına zarar verir.
                                                                                Bazıları zehirlidir.

                  Suda iyonlarına ayrıştığı                                Kuvvetli olanları bazı metalleri
                     için elektriği iletir.                                aşındırır, dokuları tahriş eder.
                                               Cam ve porselen üzerinde
                                               matlaştırıcı ve aşındırıcı
                                                    etkileri vardır.

                                                                                                    25
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33