Page 68 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 68

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                       BİYOLOJİ 9
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                    Kavram Öğretimi  31
            1. ÜNİTE     : YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ > 1.2. Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler
            Kavram       : Enzimler
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                     BU DURUM ENZİMİ BOZAR                               20 dk.
             Çalışmanın Amacı  Enzimin çalışmasına etki eden faktörleri açıklayabilme.

            Yönerge: Aşağıda verilen metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.


            Nil, bir dergide Anadolu’da bir kazı esnasında bulunan buğday tanelerinin bozulmadan kaldığını ve top-
            rağa ekildiğinde çimlendiğini okur ve nedenini araştırır. Araştırmaları sonucunda bu durumun tohum ta-
            nelerinin kuru olmasından kaynaklandığını öğrenir. Konuyu daha ayrıntılı araştırdığında ise bu durumun
            enzimlerle ilgili olduğu sonucuna ulaşır. Enzimlerin yaşamsal tepkimelerin gerçekleşmesini sağlayan
            önemli maddeler olduğunu ve çalışabilmelerinde birçok faktörün etkili olduğunu öğrenen Nil, elde ettiği
            sonuçlarla aşağıdaki tabloyu hazırlar.



                                Sonuç                                        Grafik
                                                          Tepkime hızı
             İçerisinde amilaz enzimi bulunan tükürük, bir süre
             buzlu su içerisinde bekletildiğinde nişastanın sin-
             dirimini gerçekleştirmemiştir. Tekrar oda sıcaklığı-
             na getirildiğinde ise sindirimin gerçekleştiği görül-
             müştür.
                                                                                    Sıcaklık (°C)
                                                              0°   30°    60°
                                                          Tepkime hızı

             İçerisinde amilaz enzimi bulunan tükürük, bir süre
             kaynayan suda bekletildiğinde nişastanın sindiri-
             mini gerçekleştirememiştir. Tekrar oda sıcaklığına
             getirildiğinde sindirim yine gerçekleşmemiştir.
                                                                                    Sıcaklık (°C)
                                                              0°   30°    60°
                                                          Tepkime hızı

             Yaş üzümler kuru üzümlerden daha çabuk bozul-
             maktadır. Ancak kuru üzümler nemli ortamda bir
             süre bekletildiğinde bozulabilmektedir.

                                                                                    Su (%)
                                                              0 15
                                                          Tepkime hızı
                                                                                    Tripsin
             Bazik bir ortama sahip olan ince bağırsakta
             sindirimi gerçekleştiren enzimler asitli ortama
             konduğunda sindirim gerçekleşmemiştir.

                                                                                                 pH
                                                              0  1  2  3  4  5   6  7  8  9 10
             Bazı kimyasal maddeler (aktivatör madde) enzim-
             lerin  daha  hızlı  çalışmasını  sağlarken  bazı  kim-
             yasal  maddeler  (inhibitör  madde)  ise  enzimlerin
             daha yavaş çalışmasına ya da çalışmasının dur-
             masına neden olmaktadır.


                                                                                                    65
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73