Page 68 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 68
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
BİYOLOJİ 9
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı Kavram Öğretimi 31
1. ÜNİTE : YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ > 1.2. Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler
Kavram : Enzimler
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı BU DURUM ENZİMİ BOZAR 20 dk.
Çalışmanın Amacı Enzimin çalışmasına etki eden faktörleri açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıda verilen metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Nil, bir dergide Anadolu’da bir kazı esnasında bulunan buğday tanelerinin bozulmadan kaldığını ve top-
rağa ekildiğinde çimlendiğini okur ve nedenini araştırır. Araştırmaları sonucunda bu durumun tohum ta-
nelerinin kuru olmasından kaynaklandığını öğrenir. Konuyu daha ayrıntılı araştırdığında ise bu durumun
enzimlerle ilgili olduğu sonucuna ulaşır. Enzimlerin yaşamsal tepkimelerin gerçekleşmesini sağlayan
önemli maddeler olduğunu ve çalışabilmelerinde birçok faktörün etkili olduğunu öğrenen Nil, elde ettiği
sonuçlarla aşağıdaki tabloyu hazırlar.
Sonuç Grafik
Tepkime hızı
İçerisinde amilaz enzimi bulunan tükürük, bir süre
buzlu su içerisinde bekletildiğinde nişastanın sin-
dirimini gerçekleştirmemiştir. Tekrar oda sıcaklığı-
na getirildiğinde ise sindirimin gerçekleştiği görül-
müştür.
Sıcaklık (°C)
0° 30° 60°
Tepkime hızı
İçerisinde amilaz enzimi bulunan tükürük, bir süre
kaynayan suda bekletildiğinde nişastanın sindiri-
mini gerçekleştirememiştir. Tekrar oda sıcaklığına
getirildiğinde sindirim yine gerçekleşmemiştir.
Sıcaklık (°C)
0° 30° 60°
Tepkime hızı
Yaş üzümler kuru üzümlerden daha çabuk bozul-
maktadır. Ancak kuru üzümler nemli ortamda bir
süre bekletildiğinde bozulabilmektedir.
Su (%)
0 15
Tepkime hızı
Tripsin
Bazik bir ortama sahip olan ince bağırsakta
sindirimi gerçekleştiren enzimler asitli ortama
konduğunda sindirim gerçekleşmemiştir.
pH
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Bazı kimyasal maddeler (aktivatör madde) enzim-
lerin daha hızlı çalışmasını sağlarken bazı kim-
yasal maddeler (inhibitör madde) ise enzimlerin
daha yavaş çalışmasına ya da çalışmasının dur-
masına neden olmaktadır.
65