Page 175 - Kimya 9 | Kavram Öğretimi Çalışması
P. 175

98     KİMYA 9


          5. ÜNİTE    : DOĞA VE KİMYA> 5.1. Su ve Hayat> 5.1.3. Suyun Sertlik ve Yumuşaklık Özelliği
          Kavram      : Sert/Yumuşak Su
          Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
          Alan Becerileri  : Verileri Toplama, İşleme, Yorumlama ve Sonuç Çıkarma Becerisi

          Çalışmanın Adı                        SERT SU-ÇOK SABUN                                20 dk.
          Çalışmanın Amacı  Suyun sertlik özelliğini açıklayabilme.

          Yönerge: Kevser Öğretmen’in suların sertliğinin tespiti ile ilgili olarak öğrencilerine yaptırdığı deney
                            aşağıda verilmiştir. Deneyin sonuçlarını yorumlayarak soruları cevaplayınız.

           Deneyin Aşamaları
           •  10 gram yumuşak sabun 100 mL suya ilave edildikten sonra karışım ısıtılmış-
             tır. Hacimce %50’lik etil alkol çözeltisi  ile hacmi 1 litreye tamamlanarak sabun
             çözeltisi hazırlanmıştır.
           •  250 mL kireç suyu ve 750 mL saf su karışımına bulanıklık kayboluncaya kadar
             CO  üflenmiş ve karışım süzülerek geçici sert su hazırlanmıştır. [Sulardaki
                2
                            -
             bikarbonat (HCO  ) iyonlarının oluşturduğu Ca(HCO )  ve Mg(HCO )  bileşikle-
                            3                              3 2          3 2
             rinin yol açtığı sertliğe geçici sertlik denir.]
           •  CaSO .2H O bileşiği saf suya ilave edildikten sonra bir süre beklenip süzülerek
                  4   2
                                                  +2
                                                                      +2
             kalıcı sert su hazırlanmıştır. [Kalsiyum (Ca ) ve magnezyum (Mg ) iyonlarının,
             klorür ve sülfat tuzlarının oluşturduğu sertliğe kalıcı sertlik denir.]
           •  Çözeltiler hazırlandıktan sonra 5 adet erlene sırasıyla onar mililitre saf su,
             kalıcı sert su, geçici sert su, kaynatılmış soğutulmuş geçici sert su, kaynatılmış
             soğutulmuş kalıcı sert su ilave edilmiştir. Daha sonra her bir erlene kalıcı köpük
             olacak şekilde (30 saniye kadar) büretle sabun çözeltisi eklenmiştir.
             Deney sonucunda su örneklerinde kalıcı köpük oluşturmak için gereken sabun
             çözeltisi hacmi tabloda verilmiştir.
                    Su örnekleri (10 mL)        Kalıcı köpük oluşturmak için gereken sabun çözeltisi hacmi
            1.Saf su                          1 mL
            2.Kalıcı sert su                  5 mL
            3.Geçici sert su                  5 mL
            4.Kaynatılmış soğutulmuş geçici sert su  1 mL
            5.Kaynatılmış soğutulmuş kalıcı sert su  5 mL
          1.   Sert su ne demektir? Kaç tür su sertliği vardır?







          2.   Sulardaki geçici ve kalıcı sertlik kaynatılarak giderilebilir mi? Bu soru hangi su örnekleri karşılaştırılarak cevaplanabilir?







          3.   Deney sonucundan yola çıkarak sert suların sabun kullanımını nasıl etkilediğini açıklayınız.







                Karekod
                 Alanı
                Asıl karekodlar
          174  kalıptaki görseli siliniz.
              yerleştirildikten sonra
              Asıl karekodda çerçeve                                                  Hazırlayan: Nurten KULE
               konturu olmayacak.
   170   171   172   173   174   175   176   177   178   179   180