Page 20 - Biyoloji 10 | KAZANIM KAVRAMA ETKİNLİKLERİ
P. 20

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 10        2


             1.Abiyotik (Cansız) Faktörler:
               •  Canlıların yaşamlarını devam ettirebilecekleri çevresel koşullardır.
               •  Abiyotik faktörler açısından her canlı türünün minimum ve maksimum sınırları vardır. Bu sınırlar arasında
                 kalan aralığa tolerans (hoşgörü) aralığı denir.
            2. Biyotik (Canlı) Faktörler:
               •  Bir ekosistemde bulunan ve birbirleriyle ilişki içerisinde olan canlı varlıkların hepsine birden biyotik faktörler
                 denir.
               •  Biyotik faktörler ekosistemdeki nişlerine göre üç gruba ayrılır.

            2.1. Üreticiler (Ototroflar):
               •  İnorganik bileşiklerden organik bileşikler üreterek kendi besinlerini üretebilen canlılardır.
                                                        Enerji
                                     (İnorganik bile ik           Organik bile ik)
               •  Besin sentezlerken kullandıkları enerjinin çeşidine göre ikiye ayrılırlar.
            2.1.1. Fotoototroflar (Fotosentetik Canlılar):
               •   Işık enerjisi ile inorganik maddelerden organik besin sentezlerler.
                                     (İnorganik bile ik  Güne  ı ığı  Organik bile ik)

               •  Tamamı klorofil taşır.
               •  Fotosentez tepkimeleri ile besin üretilir.

                                            CO  + H O  Klorof l  Besin + O
                                               2   2  Güne  ı ığı      2
               •  Siyanobakteriler, öglena, algler ve yeşil bitkiler fotoototrof canlılardır.
            2.1.2. Kemoototroflar (Kemosentetik Canlılar):
               •  İnorganik maddeleri oksitleyerek elde ettikleri kimyasal enerjiyi kullanarak inorganik bileşiklerden organik
                 besin sentezi yaparlar.
               •  Bazı bakteriler ve bazı arkeler kemoototroftur.
                           (      İnorganik   +  O 2                Kimyasal Enerji


                                   madde



                                   CO  + H O                        Besin + O          (
                                      2    2                                 2


            2.2. Tüketiciler (Heterotroflar):
               •  Besin ihtiyacını diğer organizmalardan karşılayan canlılarıdır.
               •  Dışarıdan hazır aldıkları besin çeşidine göre üç gruba ayrılırlar:
                   ▶ Birincil Tüketiciler: Sadece üreticiler ile beslenen canlılardır.
                   ▶ İkincil Tüketiciler: Birincil tüketiciler veya hem üreticiler hem de birincil tüketicilerle beslenirler.
                   ▶ Üçüncül Tüketiciler: Hem birincil hem de ikincil tüketiciler ile beslenirler.

            2.3. Ayrıştırıcılar (Saprofitler/Çürükçüller):
               •  Organik atıkları (canlı kalıntılarını) parçalayarak beslenen canlılardır.
               •  Bu canlılar, doğadaki maddeleri yeniden üreticilerin kullanabileceği inorganik bileşiklere dönüştürür.
                                            (Organik atık → İnorganik bileşik)





                                                                                                    19
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25