Page 24 - Kimya 9 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 24

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                             KİMYA 9          7


             4. ÜNİTE: Maddenin Hâlleri
             Konu          Viskozite                                                              40 dk.
             Kazanımlar    9.4.3.1. Sıvılarda viskozite kavramını açıklar.
                           9.4.3.2. Sıvılarda viskoziteyi etkileyen faktörleri açıklar.



             1. Yönerge                 Viskozite açıklanır.

             “Ocak ayında pekmez kadar yavaş’’ deyimi sıvıların akışkanlıklarıyla il-  V skoz te
            gili, viskozite denilen önemli bir fiziksel özelliğe dayanır. Viskozite sıvı-
            ların akmaya karşı gösterdikleri direncin bir ölçüsüdür. Viskozitenin SI
            birimi pascal.saniye (Pa.s) dir. Bu, sıvının viskozitesi ne kadar büyükse o
            derece yavaş akar demektir. Ayrıca sıvıların viskozitesi genelde sıcaklık-
            la azalır, yani akıcılığı azalır. Dolayısıyla yukarıdaki deyim doğrulanmış
            olur ve sıcak pekmez soğuk pekmeze göre daha yavaş akar. Viskozitenin
            sıcaklıkla değişimi yandaki grafikle gösterilir. Aşağıdaki görsellerde bal ve
            ağır motor yağları gibi viskozitesi büyük sıvıların akıcılıklarının az olduğu        Sıcaklık
            görülmektedir.















            Örnek:

            Bal, su ve zeytinyağı sıvıları; aynı sıcaklıkta aynı anda ve aynı eğimle akmaya bırakıldıklarında suyun en hızlı balın
            en yavaş aktığı gözleniyor. Buna göre sıvıların viskozitelerini kıyaslayınız.
            Çözüm:
            Viskozite büyük olan sıvıların akıcılığı daha azdır ve yavaş akar. Bu nedenle suyun viskozitesi en küçük, balın vis-
            kozitesi ise en büyüktür. Sıvıların viskoziteleri bal > zeytinyağı > su şeklinde sıralanır.
            Örnek:
            Aşağıda günlük hayatta sık karşılaştığımız bazı olaylar verilmiştir. Bu olaylardan hangileri viskoziteye sıcaklığın
            etkisiyle açıklanabilir.
              I.  Reçel, bal, fındık ezmesi gibi yiyecekler buz dolabından çıkartıldığı zaman ekmeğe kolay sürülememesi.
             II.  Yollara asfaltın sıcak dökülmesi
            III.  Araba motorunda ısınan yağın daha akıcı olması

            Çözüm:
            Buz dolabından çıkarılan yiyecekler oda koşullarında bekletildiği zaman daha kolay sürülebilir. Çünkü sıcaklık
            arttıkça moleküller arasındaki çekim kuvvetleri azalacağı için sıvının viskozitesi azalır, akıcılığı artar. Yollara asfalt
            dökülürken ziftin yayılması, motorda ısınan yağın daha akıcı olması işlemlerinde viskozitenin sıcaklık etkisiyle
            değişmesinden yararlanılır. Yargıların üçünde de viskozitenin sıcaklık etkisiyle değişmesinden yararlanılır.
            Moleküller arası çekim kuvvetleri büyük olan sıvılar, küçük olan sıvılara göre daha yüksek viskoziteye sahiptir.
            Örneğin, su molekülleri zayıf etkileşimler arasında nispeten daha güçlü olan hidrojen bağı yapabildiği için mole-
            küller arası çekim kuvvetleri de büyüktür ve birçok sıvıdan daha yüksek viskoziteye sahiptir.




                                                                                                     23
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29