Page 42 - Kimya 10 - Elazig
P. 42

2. ÜNITE: KARIŞIMLAR


                                               Çözünürlük Farkıyla Ayırma

                                               Çözünürlük; maddenin katı, sıvı ve gaz hâlleri için ayırt edici bir özellik-
                                               tir. Karışımı oluşturan maddeler çözünürlükleri farkından faydalanılarak
                                               birbirinden ayrıştırılabilir. Çözünürlük farkı yardımıyla yapılan ayırma
                                               işlemlerinin  başlıcaları  özütleme  (ekstraksiyon),  kristallendirme  ve
                                               ayrımsal kristallendirmedir.
                                               Özütlemeyle Ayırma (Ekstraksiyon)

                                               Karışım içerisindeki bir maddenin daha iyi çözündüğü başka bir çözü-
                                               cüye alınmasıyla yapılan ayırma yöntemine özütleme (ekstraksiyon)
                                               denir. Örneğin, çay demlenirken çay yaprağında bulunan renk ve tat
                                               veren maddeler suda çok iyi çözündüğünden yapraktan suya geçer.
                                               Böylelikle bu maddeler yapraktan özütlenmiş olur (Görsel 2.25).

                                               Söğüt ağacından aspirinin ham maddesi olan salisilik asidin, şeker
                                               pancarından şekerin, tuzlu topraktan tuzun, bitkilerden ilaç ve parfüm-
               Görsel 2.25:  Çayın demlenmesi   lerin ham maddelerinin elde edilmesinde özütleme işleminden yararla-
                          (özütleme)
                                               nılır. Salamura peynirin suda bekletilerek tuzunun alınması da bir özüt-
                                               leme örneğidir. Özütleme işleminde su yerine özütlenecek maddenin
                                               özelliğine göre aseton, karbon tetraklorür, eter, alkol ve sıvı yağlar gibi
                                               organik maddeler çözücü olarak kullanılır. Bu yöntemde özütlenecek
                                               maddenin iyi çözündüğü bir çözücü seçilmelidir.

                                               Kristallendirmeyle Ayırma

                                               Bir sıvı içerisinde çözünmüş olan katı bir maddenin, çözeltinin soğu-
                                               tulması ya da ısıtılması sonucunda doygunluğa ulaşarak çöktürülmesi
                                               işlemine kristallendirme adı verilir. Örneğin, şekerin sudaki çözü-
                                               nürlüğü sıcaklıkla doğru orantılıdır. Yüksek sıcaklıklarda şekerin suda
                                               çözünmesiyle oluşmuş doygun bir çözelti soğutulduğunda şeker kris-
                                               tallerinin oluşmaya başladığı görülür. Bu olaya kristallenme denir.
                                               Şerbetli tatlıların bir süre sonra şeker lenmesi kristallenmeye örnektir.
                                               Naftakinonun kristallenme aşamaları aşağıda gösterilmiştir (Görsel
                                               2.26).




























                                               Görsel 2.26: Naftakinonun kristallenme aşamaları



                120     10. SINIF KIMYA
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47