Page 37 - Kimya 10 | 2.Ünite
P. 37

Karışımlar
                 2.2.7. ETKİNLİK    YOĞUNLUK FARKIYLA AYIRMA

                 Araç ve Gereç                      ETKİNLİĞİN AMACI

                  • 250 mL ’lik beherglas           Yoğunlukları farklı katı-katı
                  • Demir tozu                      karışımını bileşenlerine ayır-
                  • Saman                           mak (Görsel 2.2.18).
                  • Su                              ETKİNLİK BASAMAKLARI
                  • Saat camı
                                                 1. Beherglas içine bir miktar de-
                  • Spatül
                                                    mir tozu ve saman konarak
                  • Cam çubuk
                                                    karıştırılır.               Görsel 2.2.18: Yoğunluk farkı ile
                                                                                            ayırma
                 2.  Beherglasın üstüne 100 mL su eklenerek bir süre beklenir.
                 3.  Su üzerinde toplanan bileşen spatül ile saat camına alınır.

                 4.  Beherglas sarsılmadan su başka bir kaba aktarılır.
                 5.  Ayrılan maddeler kurumaya bırakılır.

                    ETKİNLİĞİN SONUÇLANDIRILMASI
                 1.  Karşıma su eklendikten sonraki gözlemleriniz nelerdir?
                 2.  Saman, demir tozu ve suyun yoğunluklarını karşılaştırınız.

                 3.  Bu yöntemle ayrılabilecek katı-katı karışımlarına örnek veriniz.



                    NELER KAZANILDI?


                 1.  Karışımlar  fiziksel  özelliklerindeki  farklılıklar-  2.  Aşağıdaki karışımlar için verilen ayırma yön-
                    dan yararlanılarak bileşenlerine ayrıştırılır.  temlerinden hangisi yanlıştır?

                     Buna göre
                                                                           Karışım        Ayırma yöntemi
                    I.  Ham petrol
                                                                   A)   Tuz-şeker      Ayrımsal kristallendirme
                    II.  Kum-su
                                                                   B)   Naftalin-su    Basit damıtma
                    III. Zeytinyağı-su
                                                                   C)   Alkol-su       Ayrımsal damıtma
                    karışımlarını  ayırma  işleminde  faydalanılan
                    özellikler hangi seçenekte doğru verilmiştir?  D)   Zeytinyağı-su  Ayırma hunisi

                             I            II          III          E)   Kükürt tozu-   Mıknatısla ayırma
                                                                        demir tozu
                   A)   Yoğunluk     Tanecik bo-  Kaynama
                        farkı        yutu farkı   noktası farkı
                                                                 3.  İki farklı katıdan oluşan karışımı ayırmak için
                    B)  Kaynama      Tanecik bo-  Yoğunluk
                        noktası farkı  yutu farkı  farkı            I.  Tanecik boyutu farkı
                                                                    II.  Çözünürlük farkı
                   C)   Tanecik bo-  Yoğunluk     Çözünürlük
                        yutu farkı   farkı        farkı             III. Yoğunluk farkı
                   D) Çözünürlük     Kaynama      Yoğunluk          özelliklerinden hangisi ya da hangileri kulla-
                        farkı        noktası farkı farkı            nılabilir?
                    E)  Kaynama      Yoğunluk     Çözünürlük         A) Yalnız I     B) I ve II    C) I ve III
                        noktası farkı  farkı      farkı
                                                                            D) II ve III    E) I, II ve III








                                                                                                          125
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41