Page 33 - Kimya 10 | 2.Ünite
P. 33

Karışımlar
                    Özütleme
                    Karışımdaki bileşenlerden birinin karışıma ilave edilen çözücü yar-
                dımıyla ortamdan uzaklaştırılmasına ekstraksiyon (özütleme, çekme)
                denir.
                    Özütleme  yöntemi  katı,  sıvı  ve  gaz  karışımlara  uygulanabilir.
                Örneğin şeker pancarından şeker üretimi sırasında pancarın yapısın-
                da  bulunan  şeker  pancardan  suyla  çekilir.  İlaç  ve  parfüm ham  mad-
                delerinin eldesinde de özütleme yöntemi kullanılır. Örneğin aspirinin
                ham maddesi olan salisilik asit söğüt ağacından özütlenerek elde edi-
                lir (Görsel 2.2.12).
                    Organik  maddeler  genel  olarak  organik  çözücülerde,  anorganik
                maddeler  de  anorganik  çözücülerde  çözünür.  Özütleme  yönteminde,
                karışımın  ve  özütlenecek  bileşenin  özelliğine  göre  çözücü  olarak  su,
                aseton, karbon tetraklorür, eter, bazı alkoller ve sıvı yağlar gibi çözücü-
                lerden uygun olanı seçilir.
                    Özütleme katı-sıvı karışımlarına da uygulanabilir. Sıvı fazdan ayır-
                mak istediğimiz bileşeni daha iyi çözen ama sıvı bileşenle çözünmeyen
                çözücülerden  uygun  olan  seçilir.  Örneğin  su-iyot  karışımından  iyodu
                ayırmak için çözücü olarak suyla karışmayan ama iyodu sudan daha iyi
                çözen karbon tetraklorür (CCl 4 ) kullanılır. Böylece su-iyot karışımında-
                ki iyot, karbon tetraklorür ortamına geçer. Su ve karbon tetraklorür bir-
                biri içinde çözünmediği için emülsiyon oluşturur. Emülsiyon da ayırma
                hunisiyle ayrılır. Karbon tetraklorür buharlaştırılır veya damıtılır, geriye
                                                                                Görsel 2.2.12: Salisilik asit söğüt
                iyot kalır. Karbon tetraklorür buharları solunum sistemine zarar verebi-
                                                                                            ağacından özütlene-
                leceği için işlem çeker ocakta yapılmalıdır.                                rek elde edilir
                    Özütleme  yöntemi  endüstride  zeytinden,  ayçiçeğinden  ve  kabak
                çekirdeğinden yağ eldesinde, parfüm ve ilaç endüstrisinde, şeker üreti-
                minde kullanılır.
                    Kristallendirme
                    Katı-sıvı homojen karışımlarından katının sıcaklıkla çözünürlüğü-
                nün  değişiminden  yararlanarak  yapılan  ayırma  yöntemidir.  Katıların
                çözünürlüğü genellikle sıcaklıkla artar. Sıcaklık düşürüldüğünde çözel-
                tide çözünen katı bileşenin çözünürlüğü azalacağı için çözünen madde
                tekrar çökmeye başlar. Çöken madde geometrik şekilli katılar hâlinde
                çöker.  Belirli geometrik şekle sahip katı parçalarına kristal, olaya kris-
                tallenme denir.
                    Endüstride şeker pancarından şeker elde edilirken pancarın yapı-
                sındaki şeker önce özütleme ile su ortamına geçirilir. Daha sonra su-şe-
                ker karışımındaki şeker kristallendirme ile ayrılır.

                    Ayrımsal Kristallendirme
                    Çözünürlükleri  birbirinden  çok  farklı  olan  katı-katı  karışımları-
                nı  veya  içinde  birden  fazla  katı  çözünmüş  olan  çözeltilerin  ayrılma-
                sında  ayrımsal  kristallendirme  kullanılabilir.  İki  veya  daha  çok  mad-
                denin çözünürlük farkı ile ayrılmasına  ayrımsal kristallenme denir.
                Ayrımsal kristallendirme yöntemi çözünürlükleri sıcaklıkla artan veya
                azalan iki bileşeni birbirinden ayırmak için kullanılabilir.
                    Örneğin tuz-şeker karışımını bileşenlerine ayırabilmek için tuz ve
                şekerin sudaki çözünürlüklerinin sıcaklıkla değişimlerinin farklı olma-
                sından yararlanılır.
                    Endüstride deniz suyundan yemek tuzunun elde edilme sürecinde
                de ayrımsal kristallendirme kullanılır.






                                                                                                          121
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38