Page 4 - Kimya 10 | 3.Ünite
P. 4
Asitler, Bazlar ve Tuzlar
ÜNİTEYE BAŞLARKEN
1. Gıda maddelerinin yapısında asit miktarı fazla 4. Aşağıdaki tabloda verilen yargıların asitlere
olanların tadı ekşi, baz miktarı fazla olanların mi, bazlara mı ait olduğunu belirtiniz.
tadı acıdır.
Yargı Asit / Baz
Aşağıdaki tabloda verilen madde örnekleri-
nin karşılarına asidik mi, bazik mi olduğunu Turnusol kâğıdını
belirtiniz. kırmızıya çevirir.
Asitlerle tuz oluşturur.
Gıda Örneği Asit / Baz
Elma Mermeri aşındırır.
Ciltte kayganlık hissi
Üzüm
oluşturur.
Acı biber
pH değerleri 7 - 14
arasında değişir.
Salatalık
Tatları ekşidir.
Portakal
5. Aşağıdaki tabloda verilen boşlukları maddele-
2. Aşağıdaki tabloda verilen maddelerin pH de- rin özelliklerine göre uygun şekilde dolduru-
ğerlerini 7’den büyük veya 7’den küçük ola- nuz.
rak karşılarına yazınız.
Turnusol Suda
Madde pH<7 / pH>7 pH<7 rengi oluştur-
Görsel /
mavi/ duğu
Tuz ruhu pH>7 + -
kırmızı H / OH
Sabun
Çamaşır suyu
Tereyağı
Deterjan
Yemek sodası
3. Aşağıda bazı bileşiklerin formülleri verilmiş-
tir. Bu bileşikleri, verilen özellikler ile eşleş-
Sabun
tiriniz.
( ) a) Asitlerle bazların
I. HCl tepkimesinden
oluşur.
Yumurta akı
+
( ) b) Su ortamına H
II. NaOH
iyonu verir.
( ) c) Turnusol kâğıdını
III. KCl
maviye çevirir.
Turunçgiller
132