Page 4 - Kimya 10 | 3.Ünite
P. 4

Asitler, Bazlar ve Tuzlar
               ÜNİTEYE BAŞLARKEN


            1.  Gıda maddelerinin yapısında asit miktarı fazla   4.  Aşağıdaki  tabloda  verilen  yargıların  asitlere
               olanların  tadı  ekşi,  baz  miktarı  fazla  olanların   mi, bazlara mı ait olduğunu belirtiniz.
               tadı acıdır.
                                                                         Yargı              Asit / Baz
               Aşağıdaki  tabloda  verilen  madde  örnekleri-
               nin karşılarına asidik mi, bazik mi olduğunu      Turnusol kâğıdını
               belirtiniz.                                       kırmızıya çevirir.
                                                                 Asitlerle tuz oluşturur.
                   Gıda Örneği          Asit / Baz

                      Elma                                       Mermeri aşındırır.
                                                                 Ciltte kayganlık hissi
                      Üzüm
                                                                 oluşturur.
                     Acı biber
                                                                 pH değerleri 7 - 14
                                                                 arasında değişir.
                     Salatalık
                                                                 Tatları ekşidir.
                     Portakal

                                                              5.  Aşağıdaki tabloda verilen boşlukları maddele-
            2.  Aşağıdaki tabloda verilen maddelerin pH de-     rin  özelliklerine  göre  uygun  şekilde  dolduru-
               ğerlerini 7’den büyük veya 7’den küçük ola-      nuz.
               rak  karşılarına yazınız.
                                                                                        Turnusol   Suda
                    Madde            pH<7 / pH>7                                pH<7     rengi    oluştur-
                                                                     Görsel       /
                                                                                         mavi/     duğu
                   Tuz ruhu                                                     pH>7               +     -
                                                                                        kırmızı   H / OH
                    Sabun

                 Çamaşır suyu
                                                                    Tereyağı
                   Deterjan

                 Yemek sodası


            3.  Aşağıda bazı bileşiklerin formülleri verilmiş-
               tir. Bu bileşikleri, verilen özellikler ile eşleş-
                                                                     Sabun
               tiriniz.

                                (  )  a) Asitlerle bazların
                I. HCl                     tepkimesinden
                                           oluşur.
                                                                  Yumurta akı
                                                   +
                                (  )  b) Su ortamına H
                II. NaOH
                                           iyonu verir.
                                (  )  c) Turnusol kâğıdını
                III. KCl
                                           maviye çevirir.
                                                                  Turunçgiller










            132
   1   2   3   4   5   6   7   8   9