Page 6 - Kimya 10 | 3.Ünite
P. 6

Asitler, Bazlar ve Tuzlar
            NELER KAZANILACAK?          Asitler ve bazlar bilinen özellikler yardımıyla ayırt edilirken


            a)  Limon suyu, sirke gibi maddelerin ekşilik ve aşındırma özellikleri, asitlikleriyle;
            b) Kirecin, sabunun ve deterjanların ciltte oluşturduğu kayganlık hissi baziklikle ilişkilendirilecek,
            c)  Asit ve bazların bazı renkli maddelerin (çay, üzüm suyu, kırmızılahana) rengini değiştirmesi deneyleri
               yapılarak indikatör kavramı öğrenilecek, pH kâğıdı tanınacak,
             ) ç Sirke, limon suyu, çamaşır suyu, sodyum hidroksit, hidroklorik asit ve sodyum klorür çözeltilerinin asit-
               lik veya bazlık değerleri pH kâğıdı kullanılarak yorumlanacak,
            d) pH kavramı (logaritmik tanımına girmeden) asitlik ve bazlık ile ilişkilendirilerek açıklanacak,
            e)  Günlük hayatta kullanılan tüketim maddelerinin ambalajlarında yer alan pH değerleri asitlik veya baz-
               lıkla ilişkilendirilecektir.


                                               3.1.1. ASİTLERİN VE BAZLARIN AYIRT EDİLMESİ

                                               ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ

























           Görsel 3.1.1: Bir mantar türü (Amanita Muscaria)

                                                Bazı mantar türleri zehirli, bazıları ise değildir. Amanita muscari-
                  BİLİYOR MUSUNUZ?
                                             a (emanita muskariya) (Görsel 3.1.1) doğada bulunan birçok mantar
                                             türünden biridir. Amanita muscaria yapısında ibotenik asit bulunan
                                             zehirli bir mantardır. İbotenik asit insanların merkezi sinir sistemini
                                             etkiler. İnsan vücuduna birçok olumsuz etkisi olduğu gibi tüketenler
                                             için az da olsa ölüm riski taşır.
                                                Gazetelerde veya televizyon programlarında mantar zehirlenme-
                                             si haberlerini okumuş ya da görmüşsünüzdür. Gıda maddeleri yapıla-
                                             rında birçok kimyasal madde bulundurur. Bu kimyasal maddeler asit
            Görsel 3.1.2: Limon ve limondan   veya baz olabilir. Bazı meyvelere ekşi tadı yapılarında bulunan asitler
                        elde edilen sitrik asit
                                             verir. Örneğin elmaya ekşi tat veren içerdiği malik asittir. Bazı üzüm-
            Asit kelimesi Latince “acere” keli-  lerde tartarik asit, zeytin yağında oleik asit, ekşimiş sütte laktik asit
            mesinden gelir ve ekşi anlamına   bulunur. Sirkenin yapısında asetik asit, limonun yapısında ise sitrik
            gelmektedir. Bütün meyve asitle-  asit bulunur (Görsel 3.1.2). Gıda maddelerinde bulunan asitlerin bir-
            ri ekşidir. Limona ekşi tat veren   çoğu zayıf asit olduğu için insan sağlığına, mide rahatsızlığı olanlar
            limonun yapısında bulunan sit-   hariç, zarar vermez.
            rik asittir.                        Limon suyunun mermeri aşındırdığına, sirkenin kireç lekelerini
                                             çıkardığına şahit olmuşsunuzdur. Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir.






            134
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11