Page 7 - Kimya 10 | 3.Ünite
P. 7
Asitler, Bazlar ve Tuzlar
Asitlerin Genel Özellikleri
• Asitlerin tadı ekşidir.
• Genellikle suda iyonlarına ayrışarak çözündükleri için sulu çözel-
tileri elektrik akımını iletir.
• Mavi turnusol kâğıdının rengini kırmızıya çevirir.
• Asitler bazlarla tepkimeye girerek tuz oluşturur.
• Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir. Ciltle temas ettiklerinde yakıcı
etki gösterir.
• Asitler karbonatlı bileşiklere etki ederek CO 2 gazı açığa çıkarır.
CaCO 3 (k) + 2HCl(suda) CaCl 2 (suda) + CO (g) + H 2 O (s)
2
• Asitler bazı metallerle (Mg, Fe, Zn gibi) tepkimeye girerek hidro-
jen gazı çıkmasına neden olur.
2HCl (suda) + Zn(k) ZnCl 2 (suda) + H (g)
2
Asitler bu nedenle aşındırıcı özelliğe sahiptir.
BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
Görsel 3.1.3: Hardal tarlası
Hardal (Görsel 3.1.3) ve acı biber gibi bazı gıda maddelerinin tadı BİLİYOR MUSUNUZ?
acıdır. Bu gıda maddelerine acı tadı veren yapılarında bulunan bazlardır.
Bazlar sadece gıda maddelerinin yapısında değil, günlük hayatta
kullandığımız kireç, sabun, deterjan, çamaşır sodası gibi maddelerin
yapısında da bulunmaktadır. Bu maddeler ciltle temas ettiğinde cilt-
te kayganlık hisssi oluşturur. Bunun nedeni bu maddelerin yapısında
bulunan bazların ciltteki yağ asitleri ile tepkimeye girerek sabun oluş-
turmasıdır. Görsel 3.1.4: Kül
Küllerin (Görsel 3.1.4) su ile
Bazların Genel Özellikleri
yıkanmasıyla sodyum veya potas-
• Bazların tadı acıdır.
yum karbonat çözeltisi elde edi-
• Bazlar ciltte kayganlık hissi oluşturur. lebilir. Elde edilen çözelti sön-
• Genellikle suda iyonlarına ayrışarak çözündükleri için sulu çözel- müş kireç (kalsiyum hidroksit)
tileri elektrik akımını iletir. ile karıştırıldığında NaOH veya
KOH solüsyonu elde edilir. Bu
• Kırmızı turnusol kâğıdının rengini maviye çevirir.
tekniğin 900’lü yıllarda kulanıl-
• Bazlar asitler ile reaksiyona girerek nötralleşme tepkimesi verir.
dığı bazı belgelerde yazılı olarak
• Bazlar amfoter metallerle (çinko, krom, alüminyum gibi) reaksi- açıklanmıştır.
yona girerek hidrojen gazı çıkmasına neden olur.
135