Page 7 - Kimya 10 | 3.Ünite
P. 7

Asitler, Bazlar ve Tuzlar
                    Asitlerin Genel Özellikleri
                    • Asitlerin tadı ekşidir.
                    • Genellikle suda iyonlarına ayrışarak çözündükleri için sulu çözel-
                     tileri elektrik akımını iletir.
                    • Mavi turnusol kâğıdının rengini kırmızıya çevirir.
                    • Asitler bazlarla tepkimeye girerek tuz oluşturur.

                    • Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir. Ciltle temas ettiklerinde yakıcı
                     etki gösterir.
                    • Asitler karbonatlı bileşiklere etki ederek CO 2  gazı açığa çıkarır.

                    CaCO 3  (k) + 2HCl(suda)     CaCl 2 (suda) + CO (g) + H 2 O (s)
                                                                2
                    • Asitler bazı metallerle (Mg, Fe, Zn gibi) tepkimeye girerek hidro-
                     jen gazı çıkmasına neden olur.
                    2HCl (suda) + Zn(k)      ZnCl 2 (suda) + H (g)
                                                            2
                    Asitler bu nedenle aşındırıcı özelliğe sahiptir.
                    BAZLARIN ÖZELLİKLERİ

























                Görsel 3.1.3: Hardal tarlası
                    Hardal (Görsel 3.1.3) ve acı biber gibi bazı gıda maddelerinin tadı   BİLİYOR MUSUNUZ?
                acıdır. Bu gıda maddelerine acı tadı veren yapılarında bulunan bazlardır.
                    Bazlar sadece gıda maddelerinin yapısında değil, günlük hayatta
                kullandığımız  kireç,  sabun,  deterjan,  çamaşır  sodası  gibi  maddelerin
                yapısında  da  bulunmaktadır.  Bu  maddeler  ciltle  temas  ettiğinde  cilt-
                te kayganlık hisssi oluşturur. Bunun nedeni bu maddelerin yapısında
                bulunan bazların ciltteki yağ asitleri ile tepkimeye girerek sabun oluş-
                turmasıdır.                                                       Görsel 3.1.4: Kül
                                                                                 Küllerin (Görsel 3.1.4) su ile
                    Bazların Genel Özellikleri
                                                                                 yıkanmasıyla sodyum veya potas-
                    • Bazların tadı acıdır.
                                                                                 yum karbonat çözeltisi elde edi-
                    • Bazlar ciltte kayganlık hissi oluşturur.                   lebilir. Elde edilen çözelti sön-
                    • Genellikle suda iyonlarına ayrışarak çözündükleri için sulu çözel-  müş kireç (kalsiyum hidroksit)
                     tileri elektrik akımını iletir.                             ile karıştırıldığında  NaOH veya
                                                                                 KOH solüsyonu elde edilir. Bu
                    • Kırmızı turnusol kâğıdının rengini maviye çevirir.
                                                                                 tekniğin 900’lü yıllarda kulanıl-
                    • Bazlar asitler ile reaksiyona girerek nötralleşme tepkimesi verir.
                                                                                 dığı bazı belgelerde yazılı olarak
                    • Bazlar amfoter metallerle (çinko, krom, alüminyum gibi) reaksi-  açıklanmıştır.
                     yona girerek hidrojen gazı çıkmasına neden olur.


                                                                                                          135
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12