Page 8 - Kimya 10 | 3.Ünite
P. 8

Asitler, Bazlar ve Tuzlar
                                               ASİT VE BAZLARIN İNDİKATÖRLERE ETKİSİ
                                               Asit  ve  bazlar,  bazı  renkli  maddelerin  rengini  değiştirir.  Günlük
                                           hayatta da karşımıza çıkan bu olaylar aşağıdaki deneyle gözlemlenebilir..

            3.1.1. ETKİNLİK    ASİT VE BAZLARIN RENKLİ MADDELERE ETKİSİ

            Araç ve Gereç                                                     ETKİNLİĞİN AMACI
                                                                              Asit ve bazların bazı mad-
               • Demlenmiş çay (200 mL)
                                                                            delerin rengini değiştirdiğini
               • Üzüm suyu (200 mL)
                                                                            gözlemlemek.
               • Kırmızılahana (200 g)
               • Sirke
               • Sıvı sabun
               • 200 mL ’lik erlenmayer
                (6 adet )
                                           Görsel 3.1.5: Kırmızılahana


               ETKİNLİK BASAMAKLARI
               1.  Demlenmiş çaydan iki farklı erlenmayere 100’er mL konur.
               2.  Üzüm suyu iki farklı erlenmayere 100’er mL konur.

               3.  Ufak parçalar hâline getirilen kırmızılahana (Görsel 3.1.5) bir kabın içinde ısıtılır ve suyunu bırak-
                 ması sağlanır. Lahana suyu iki faklı erlenmayere 100’er mL konur.

               4.  Demlenmiş çay, üzüm ve kırmızılahana suları bulunan erlenmayerlerden birine sirke, birine de sıvı
                 sabun damlatılarak renk değişikliği gözlenir.

               ETKİNLİĞİN SONUÇLANDIRILMASI
            1.  Aşağıdaki tabloyu doldurarak farklı maddelerin rengine asit ve bazların nasıl etki ettiğini tartışınız.

                                          Sirke damlatıldığındaki rengi  Sabun damlatıldığındaki rengi
                Demlenmiş çay

                Üzüm suyu
                Kırmızılahana suyu

            2.  Sirke asit, sabun baz olduğuna göre asit ve bazların renkli maddeleri farklı renge dönüştürmesinin
               nedenini açıklayınız. Bu özellikten yararlanarak asit ve bazlar birbirlerinden ayırt edilebilir mi?




                                               Yeni  demlenmiş  çaya  sirke  damlatıldığında  çay,  sirkedeki  asetik
                                           asitten  dolayı  sarı  renk,  sabun  damlatıldığında  sabunun  yapısındaki
                                           bazdan dolayı koyu renk alır. Kırmızılahana suyunun rengi asit çözel-
                                           tisinde mordan kırmızıya, bazik çözeltide ise mordan yeşile döner. Asit
                                           veya baz içermeyen maddeler ise lahana suyunun renginde değişikli-
                                           ğe yol açmaz. Çay, üzüm suyu ve kırmızılahana asidik ve bazik ortam-
                                           da farklı davranmaktadır. Renkli maddelerin bu özelliği asit ve bazların
                                           ayırt edilmesinde kullanılabilir.
                                               Bir  maddenin  asit  veya  baz  oluşuna  bağlı  olarak  renk  değiştiren
                                           maddelere indikatör (belirteç) denir. Etkinlik 3.1.1’de kullanılan çay,
                                           üzüm suyu ve kırmızılahana indikatördür.
                                               Doğal indikatörler olduğu gibi sentetik indikatörler de vardır. Kök
                                           boyası  bitkisinin  kökünde  bulunan  turuncu  renkli  alizarin  bileşiği







            136
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13