Page 30 - Kimya 10 | 4.Ünite
P. 30
Kimya Her Yerde
9. Aşağıdaki tabloda günlük yaşamda kullanılan 14. Çamaşır suyu ile ilgili
malzemelerin özellikleri verilmiştir.
I. Sodyum hipokloritin sulu çözeltisidir.
Verilen özellikleri olumlu ya da olumsuz ola-
rak belirtiniz. II. Etki ettiği maddelerin rengini açar.
III. Mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğru-
Olumlu Olumsuz dur?
Özellik A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
Katı sabunların ıslak yüzeylerinde D) II ve III E) I, II ve III
bakteri ve mantar barındırması
15. Aşağıda verilen maddelerden hangisi poli-
Oyuncaklarda kullanılan bisfe-
merlere örnek olamaz?
nol-A'nın obezite, depresyon, göğüs
kanseri gibi sağlık sorunlarına
A) Kauçuk
neden olması
B) Cam
Polimerlerin çeşitli şekillerde işlene-
C) Teflon
bilmesi
D) Kevlar
Yağların yüksek sıcaklıklarda uzun E) Polistiren
süre kullanılmasının yağların kimya-
sal yapısını değiştirebilmesi
16. Günlük yaşantımızda yaygın olarak kullandı-
ğımız polimerlerle ilgili
Aşağıdaki tablodan yararlanarak 10, 11, 12
ve 13. soruları cevaplayınız. I. Polietilen: Naylon poşetler, oyuncaklar,
ayakkabı tabanları gibi malzemelerin üreti-
Sabun UHT Ftalatlar minde kullanılır.
II. Polietilen teraftalat: İçecek şişesi, kavanoz,
ambalaj yapımında kullanılır.
Tatlandırıcı Hijyen Pastörizasyon
III. Polivinil klorür: Kapı, pencere yapımında,
tıbbi malzemelerde yaygın olarak kullanılır.
Deterjan Emülgatör Çamaşır suyu yargılardan hangisi ya da hangileri doğru-
dur?
10. Sert sulardaki kalsiyum ve magnezyum gibi A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II
iyonlar ile çökelek oluşturduğu için temizleme
D) I ve III E) I, II ve III
özelliği azalan madde hangisidir?
11. Sağlığı korumaya ve hastalıkların yayılmasını
17. Aşağıdaki yargılardan
önlemeye yardımcı olan koşul ve uygulamala-
ra ne denir?
I. Polar ve apolar kısımları olan moleküllerdir.
II. Ham maddeleri petroldür.
12. Deodorant, tırnak cilası, kokulu dudak parlatı- III. Kiri çözeltiye geçirerek ortamdan uzaklaştı-
cısı gibi kozmetik ürünlerinde renkleri ve koku- rır.
ları daha iyi tutabilmek için kullanılan malze-
IV. Bitkisel ve hayvansal yağlardan elde edilir.
me nedir?
hangisi ya da hangileri sabun ve deterjanla-
rın ortak özelliğidir?
13. Genellikle süt ve süt ürünlerindeki patojen bak-
terilerin ısı etkisi ile öldürülerek mikroorganiz- A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve III
ma sayısının hastalık yapamayacak seviyeye dü-
D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV
şürülmesi işlemine ne ad verilir?
205