Page 25 - Kimya 10 | 4.Ünite
P. 25

Kimya Her Yerde
                                               KORUYUCULAR, RENKLENDİRİCİLER VE YAPAY
                                               TATLANDIRICILARIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
                                               Hazır gıdalarda kullanılan koruyucu, renklendirici ve yapay tatlan-
                                           dırıcıların sağlık üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Koruyucu ola-
                                           rak kullanılan nitrat ve nitritler kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır,
                                           kanser oluşumuna neden olur. Benzoik asit ise deri döküntüsü, astım
                                           ve hiperaktiviteye neden olmaktadır. SO 2  ise ciddi alerjik reaksiyonla-
                                           ra ve astım ataklarına neden olmaktadır. Bazı renklendiriciler toksik
                                           ve kanser yapıcıdır. Sağlık örgütlerince izin verilen düzeylerin üstünde
                                           kullanılması dikkat eksikliğine, hiperaktiviteye, alerji, deri döküntüsü
                                           ve astıma neden olabilir.
           Görsel 4.2.6: Yapay tatlandırıcılar   Hazır gıdada ve ilaçlarda, maliyeti düşürmek amacıyla doğal tatlan-
                       şeker yerine kullanılır.
                                           dırıcı yerine yapay tatlandırıcılar kullanılır. Yapay tatlandırıcıların kan
                                           şekerinin yükselmesine etkisi düşük olduğundan diyabetli veya gözlem
                                           altında olan kişiler tarafından tercih edilir (Görsel 4.2.6). Yapay tatlan-
                                           dırıcılar, doğal tatlandırıcı ihtiyacını ortadan kaldırarak kalori kontro-
                                           lü sağlar ancak sıfır kaloriye sahip olduğu yanılgısına düşülmemelidir.
                                           Her şeyden önce yapay tatlandırıcıların doğada bulunmayan kimyasal-
                                           lar olduğu unutulmamalı ve bu kimyasalların vücuda zararlı olabilece-
                                           ği göz önünde bulundurulmalıdır.
                                               Yapay  tatlandırıcılar  şeker  yerine  aşırı  kullanıldığında  hastalıkla-
                                           ra yol açabilir. Yapılan araştırmalar da yapay tatlandırıcıların kullanı-
                                           mına  bağlı  olarak  gelişen  hastalıkların  olabileceğini  göstermektedir.
                                           Tatlandırıcıların  toksik  ve  alerjik  reaksiyonlara,  deri,  sindirim  siste-
                                           mi ve kalp rahatsızlıklarına, tümör oluşumuna; lenf, böbrek, mesane
                                           ve kan kanserlerine neden oldukları belirtilmektedir. Özellikle, hamile
                                           veya emziren kadınları olumsuz etkileyebilir.

                  OKUMA PARÇASI

                                               GÜNLÜK TÜKETİM MADDELERİNDEKİ KATKI MADDESİ
                                               İÇERİĞİ VE KATKI MADDESİ KODLARI
                                               Marketlere gittiğimizde insanların, önlerindeki alışveriş sepetle-
                                            rine raflardaki ürünleri gelişigüzel yığdıklarını görürüz. Ancak bu
                                            ürünü eline alıp uzun uzun inceleyeni, ürünün içindekiler kısmını ya
                                            da üretim ve son kullanma tarihine bakanı nedense pek görmeyiz.
                                               Marketlerden aldığımız pek çok ürün işlenmiş gıdalardan oluşur.
                                            Bu gıdaların raf ömrünü uzatmak, açıldıktan sonra hemen bozulma-
                                            sını engellemek ya da lezzetini artırmak için üretici firmalar ürünün
            Görsel 4.2.7: E951 (aspartam) ya-
                       pay tatlandırıcıdır.  içine çeşitli katkı maddeleri koyarlar. ‘‘E’’ harfinin yanında birçok
                                            rakamdan oluşan kodlarla gösterilen katkı maddelerinin bazıları
                                            insan sağlığı açısından faydalı değildir (Görsel 4.2.7). Gıda Tarım
               Gıda katkı
                               E kodu
                maddesi                     ve Hayvancılık Bakanlığının tüketim maddeleri için belli standartlar
                                            getirmesinin nedeni budur.
            Renklendiriciler  E100 – E180
                                               Uzmanlar gazete ve televizyonda hazır gıdaya katılan katkı mad-
                            E200 – E285,    delerinin insan sağlığına zararlarını anlatır ve katkı maddelerinden
              Koruyucular
                                E330        uzak durularak doğal gıdaların kullanılması gerektiğini savunurlar.
                                               Toplumumuzu gıda tüketimi konusunda yeterli şekilde eğitir ve
             Antioksidanlar  E300 – E321
                                            doğal tüketime yönlendirirsek daha sağlıklı bir topluma sahip oluruz.
              Kalınlaştırıcı,
                            E400 – E495     Aldığımız gıdaların içindekiler kısmını mutlaka okumalı ve içindeki
              jelleştiriciler
                                            katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Bazı katkı maddele-
             Tatlandırıcılar  E950 – E959   rinin E kodları yanda verilmiştir.
                                               (Yazarlar tarafından kitap için düzenlenmiştir.)





            200
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30