Page 28 - Kimya 10 | 4.Ünite
P. 28
Kimya Her Yerde
Yağların yüksek sıcaklıklarda kullanılması
• Kimyasal yapısının değişmesine,
• Yağın yanarak zehirli hâle gelmesine,
• Zararlı maddelerin oluşmasına,
• Kanserojen etki oluşturmasına neden olabilir.
Yağların defalarca kullanılması
• Kanserojen madde oluşmasına,
• Oksijen ile reaksiyona girerek zararlı yan ürünlerin oluşmasına,
• Bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olur.
Yağların yanlış koşullarda saklanması da sağlığı olumsuz etkileyebilir. Yağların bozulmasındaki başlıca
etkenler ısı, oksijen ve ışıktır. Bu nedenle yağlar serin, kuru, karanlık bir yerde saklanmalıdır.
NELER KAZANILDI?
Aşağıda verilen açıklamaları okuyarak bulmacayı doldurunuz.
1. Hazır gıdayı tüketicinin ilgisini
çekecek hâle getirmek için kulla- 7 10
nılan sentetik kimyasal.
1
2. Hazır gıdalarda oluşabilecek
9
bakteri, küf ve maya bozulmasına
karşı gıdayı korumak, raf ömrünü
uzatmak, doğal renk ve aromayı
8
korumak, pH değerini ayarlamak
amacıyla kullanılır. 2
3. Yağlarda bulunan donmuş yağ
asitlerinin süzülerek yağdan uzak-
laştırılması sonucunda elde edilen
yağ.
4. Yüksek erime noktasına sahip 6
krema, A vitamini ve renklendiri-
5
cilerle işlem görerek elde edilen
katı yağ.
5. Rafine zeytinyağına belirli oran- 3
larda sızma zeytinyağının karıştı-
rılması ile elde edilen yağdır.
4
6. Mekanik yöntemler ve ısı uygula-
ması ile yağın yapısını değiştirme-
den, saflığını ve tadını koruyarak
elde edilen yağ.
7. Zeytinlerin ezilerek macun hâline getirilmesi ve ardından karışımdaki fazla suyun uzaklaştırılması ile elde
edilen yağ.
8. Genellikle süt ve süt ürünlerine uygulanan yüksek sıcaklıkta bütün mikroorganizmaların öldürüldüğü daya-
nıklı hâle getirme işlemi.
9. Gıdaların heterojen görüntüsünün giderilerek homojen hâle getirilmesi için katılan kimyasal madde.
10. Yağın yapısı değiştirilmeden, ağartma, koku, asitlik ve reçine giderme gibi işlemlere tabi tutularak elde
edilen yağ.
203