Page 24 - Kimya 10 | 4.Ünite
P. 24

Kimya Her Yerde
                    Tatlandırıcılar
                    Hazır gıdanın lezzetini ve aromasını daha çekici hâle getirmek
                ve gıdanın tatlı olmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Sakız, şeker-
                leme,  bisküvi,  soda,  meşrubat,  enerji  içeceği,  diyet  ürünü,  kolalı
                içecek, hazır köfte harcı, et suyu tableti, hazır çorba, cips, kraker,
                salam, sosis, hamburger gibi birçok hazır gıdanın üretiminde kulla-
                nılır (Görsel 4.2.4). Tatlandırıcılar doğal (pancar şekeri gibi) veya
                yapay olabilmektedir. Hazır gıdalarda gıda maliyetini düşürmek için
                genellikle sentetik tatlandırıcılar kullanılır. Çünkü yapay tatlandırıcı-
                lar, doğal tatlandırıcılara göre daha ucuz ve daha tatlıdır.    Görsel 4.2.4: Yapay tatlandırıcılar
                    Tatlandırıcılar  alerjiye,  kalp  ve  sindirim  sistemi  hastalıklarına,   hazır gıdada kullanıl-
                                                                                           maktadır.
                tümör oluşumuna ve kanserlere neden olabileceği gibi toksik etki de
                göstermektedir. Hamile veya emziren kadınlarda da çeşitli hastalık-
                lara neden olabilir.                                                   BİLİYOR MUSUNUZ?
                    Pastörizasyon ve UHT                                         Patojen bakterileri ortadan kal-
                    Genellikle süt ve süt ürünleri pastörizasyon veya UHT ile işlene-  dırmak için düşük sıcaklık-uzun
                rek dayanıklı hâle getirilir.                                    süreli pastörizasyon (LTLT) yön-
                    Pastörizasyon, besinlerdeki mikrobik büyümeyi yavaşlatır fakat   temi kullanılarak ürün 30 daki-
                                                                                              o
                patojen  mikroorganizmaları  tamamen  yok  etmez.  Pastörizasyonun   ka boyunca 63  Cʼta tutulur. Yük-
                amacı  kullanma  tarihine  kadar,  pastörize  ürünün  içinde  yaşayan   sek sıcaklık-kısa süreli pastö-
                patojen sayısını, hastalığa neden olmayacak şekilde azaltmaktır.   rizasyon (HTST) işleminde ise
                                                                                                    o
                    UHT işleminde ise sütün yapısındaki bütün mikroorganizmalar   15 saniye boyunca 72  Cʼa kadar
                öldürülür. Ürünün raf ömrü artarken besin değeri kaybolur.       ısıtılır. Ultra yüksek sıcaklıkta
                    Günlük  hayatta  kullanımı  her  geçen  gün  artan  hazır  gıdaları   (UHT) pastörizasyonda ise süt ve
                seçerken ve tüketirken dikkat etmek gerekir.                     süt ürünleri 2 saniye boyunca en
                                                                                       o
                    Hazır  gıdalar  içlerindeki  maddeler  nedeniyle  insan  sağlığına   az 138  Cʼa kadar ısıtılır.
                zarar verebilir.    Başta  obezite  olmak  üzere  birçok  hastalığa  neden
                olur.  Yeterince  vitamin  içermedikleri  için  vücut  direncini  düşüre-
                                                                                   BESİN DEĞERLERİ
                bilir, hafıza gelişimini engelleyebilir. Katkı maddeleri dışında hazır
                gıdalarda kullanılan yağlar, genellikle ucuz ve sağlıksız olduğu için   Porsiyon Büyüklüğü: 20 g
                damar tıkanıklıklarına yol açarak kalp krizine neden olabilir. Birçok   Porsiyon Sayısı: 20
                katkı maddesi sentetik olduğu için vücutta alerji ve toksik etki gös-  Her Porsiyon İçin   Miktar (20g)
                terebilir.                                                         Enerji (kj/kcal)  508 kj/122 kcal
                    HAZIR GIDA ETİKETLERİNİN ÖNEMİ                                 Yağ                 8.96 g
                                                                                   Doymuş Yağ          1.40 g
                    Hazır gıdalardaki etiketlerde ürünün üretildiği yer, içeriği, besin
                                                                                   Karbonhidrat        5.30 g
                değerleri (Görsel 4.2.5), saklanma koşulları gibi birçok bilgi bulun-
                duğu gibi üretim ve son kullanım tarihleri de bulunur.             Şeker               0.48 g
                    Ürünün üretim tarihi ürünün ne zaman üretildiği hakkında bilgi   Lif               1.62 g
                verir. Böylece tüketici, ürünün kendine ulaşıncaya kadar geçen zama-  Protein          4.34 g
                nı öğrenerek ürünün tazeliğini değerlendirebilir.                  Sodyum              0.06 g
                    Son kullanım tarihi, mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve   100 Gram İçin  Miktar
                bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike oluştu-
                                                                                   Enerji (kj/kcal)  2542 kj/612 kcal
                rabilecek gıdaların tüketilebileceği son tarihi gösterir. Son tüketim
                                                                                   Yağ                44.80 g
                tarihi geçmiş olan gıdalar güvenilir olmayan gıda olarak kabul edi-
                                                                                   Doymuş Yağ          7.00 g
                lir. Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ise uygun şekilde saklandı-
                ğında, gıdanın özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Bu bil-  Karbonhidrat  26.50 g
                giler dışında gıdanın saklanma koşulları okunarak gıda bu koşularda   Şeker            2.40 g
                saklanmalı, belirtilen kullanım koşullarına dikkat edilmelidir. Ayrıca   Lif            8.10 g
                hazır gıdaya bağlı alerjik durumların oluşmaması için gıdanın içeri-  Protein         21.70 g
                ğine, obeziteyi engellemek için de etiket üzerindeki besin değerleri-  Sodyum          0.30 g
                ne dikkat edilmelidir.
                    Hazır gıdalarda bulunan etiket bilgilerine dikkat etmenin sağlık
                açısından oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.                Görsel 4.2.5: Hazır gıda besin
                                                                                            değerleri





                                                                                                          199
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29