Page 23 - Kimya 10 | 4.Ünite
P. 23

Kimya Her Yerde
                                       Hazır gıdaları seçerken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken hu-
            NELER KAZANILACAK?           suslar açıklanırken

            a)  Hazır gıdaların doğal gıdalardan başlıca farklarına (koruyucular, renklendiriciler, emülsiyonlaştırıcılar,
               tatlandırıcılar, pastörizasyon, UHT sütün işlenmesi) değinilecek,
            b) Hazır gıda etiketlerindeki üretim ve son kullanım tarihlerinin önemi vurgulanacak,
            c)  Koruyucular, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcıların kullanılmasının sağlık üzerindeki etkilerine de-
               ğinilecek,
             ) ç Günlük tüketim maddelerindeki katkı maddesi içeriği ve katkı maddesi kodlarına ilişkin okuma parçası
               verilecektir.


                                               4.2.1. HAZIR GIDALARI SEÇERKEN VE TÜKETİRKEN
                                                      DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
                                               HAZIR GIDALARIN DOĞAL GIDALARDAN FARKLARI
                                               Hızla artan nüfus ve yaşam koşulları, zamandan kazanma, farklı
                                           lezzetleri deneme, tüketme tutkusu, hazırlamak için zahmet gerektir-
                                           memesi, tüketime hazır, ayaküstü tüketilebilir ve el yapımına göre ucuz
                                           olması nedeniyle hazır gıdalar son yıllarda çokça tercih edilmektedir.
                                               Üretiminde hiçbir kimyasal gübre ve katkı maddesi kullanılmayan,
                                           kaynağından elde edildiği gibi kullanılan herhangi bir işlemden geçme-
                                           miş gıda maddelerine doğal gıda denir (Görsel 4.2.1). Doğal gıdalar
                                           oksitlenme, mikroorganizmalar vb. nedenlerle uzun süre saklanamaz.
           Görsel 4.2.1: Doğal gıdalar         Tüketilmesi kolay, raf ömrü uzun, koruyucu, renklendirici gibi çeşit-
                                           li kimyasallar içeren besin maddelerine hazır gıda denir (Görsel 4.2.2).
                                           Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünmesini sağlamak
                                           amacıyla birçok kimyasal madde katılır. Bu kimyasal maddeler koru-
                                           yucular,  renklendiriciler,  emülsiyonlaştırıcılar,  tatlandırıcılar  şeklinde
                                           sınıflandırılabilir.
                                               Koruyucular (Antimikrobiyal Maddeler)
                                               Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve maya bozulmasına kar-
                                           şı gıdayı korumak, raf ömrünü uzatmak, doğal renk ve aromayı koru-
                                           mak, pH değerini ayarlamak amacıyla kullanılır. Sosis, salam gibi bir-
                                           çok hazır gıdada kullanılır.
                                               Hazır gıdalarda kullanılan koruyucular nitrit, nitrat, kükürt dioksit,
                                           benzoik asit, propiyonik asit, sorbik asit gibi kimyasallardır. Bu kimya-
           Görsel 4.2.2: Hazır gıdalar
                                           sallar kanserojen etkiye sahiptirler.
                                               Renklendiriciler (Gıda Boyaları)
                                               Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılan doğal ve  sentetik
                                           kimyasallardır (Görsel 4.2.3). Şekerleme, dondurma, sakız, sosis, reçel
                                           gibi birçok hazır gıdada kullanılır.
                                               Astım, deri döküntüleri, migren, erken doğum, kanser, tiroid tümö-
                                           rü, kromozom zedelenmesi, çocuklarda hiperaktivite, davranış bozuk-
                                           luğu gibi hastalıklara ve aşırı duyarlılığa neden olabilir.
                                               Emülgatörler (Emülsiyonlaştırıcılar)
                                               Genel olarak tüketiciler heterojen gıda görüntüsünden hoşlanmaz-
                                           lar. Bu nedenle hazır gıdalara homojen görüntü kazandırmak için gıda
           Görsel 4.2.3: Renklendiriciler (gıda   emülgatörleri katılır. Emülgatörler; gıda-su, yağ-su-gıda gibi hetereo-
                       boyaları)
                                           jen bileşenlerin birbirine karışmasını sağlar. Emülgatörler hazır çorba-
                                           lar, tatlılar gibi birçok hazır gıdada kullanılmaktadır.






            198
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28