Page 27 - Kimya 10 | 4.Ünite
P. 27

Kimya Her Yerde
                                               Mısır Özü Yağı
                                               Mısır bitkisi tanelerinden elde edilen yağdır (Görsel 4.2.10.a). Mısır
                                           özü yağı yüksek ısıya dayandığı için kızartmalarda kullanılır.
                                               Fındık Yağı
                                               Fındıktan elde edilen maliyeti yüksek bir yağdır (Görsel 4.2.10.b).
                                           Doymamış yağlar açısından zengindir. Yüksek sıcaklıkta toksik kimya-
                                           sallara dönüşür.
                                               YAĞ ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN KAVRAMLAR
              a)
                                               Yağlar üretim şekline göre sızma, riviera, rafine ve vinterize olarak
                            b)             adlandırılır (Görsel 4.2.11).
           Görsel 4.2.10: a) Mısır özü yağı    Sızma Yağ
                                   b) Fındık yağı
                                               Yağın yapısını değiştirmeden saflığını ve tadını koruyarak mekanik
                                           yöntemler  ve  ısı  uygulaması  ile  elde  edilen  yağdır.  Yağı  saflaştırmak
                                           amacı ile ürüne sadece su ile yıkama, çöktürme, süzme ve santrifüjle-
                                           me işlemleri yapılır.
                                               Sızma yağ; asit oranı yüksek, keskin ve güçlü bir tada sahip olan
                                           yağdır.

                                               Rafine Yağ
                                               Yağın yapısı değiştirilmeden ağartma, koku, asitlik ve reçine gider-
                                           me  gibi  işlemlere  tabi  tutulmasıyla  elde  edilen  yağdır.  Yağa  yabancı
                                           madde eklenmez.
                                               Kokusu ve asitlik derecesi daha az olan, açık renkli rafine yağların
                                           gıda değeri azdır.
                                               Riviera Yağ
                                               Rafine yağa belirli oranlarda (%15-40) sızma yağ karıştırılması ile
           Görsel 4.2.11: Yağlar sızma, riviera,   elde edilen yağdır.
                        rafine ve vinterize    Sızma yağa göre tadı ve kokusu daha hafiftir.
                        olarak üretilir.
                                               Vinterize Yağ
                                               Yağlarda bulunan yağ asitlerinin aşamalı olarak soğutularak don-
                                           durulması sağlanır. Donmuş yağ asitlerinin süzülerek yağdan uzaklaştı-
                                           rılması sonucunda elde edilen yağa vinterize yağ denir. İşlem sonucun-
                                           da yağın bulanıklığı giderilir.
                                               YENİLEBİLİR YAĞLARIN YANLIŞ KULLANIMI VE SAĞLIĞA
                                               ETKİLERİ
                                               Yağlar canlılar için enerji verici olması, hücre zarı ve hormonların
                                           yapısına katılması gibi önemli işlevlere sahiptir. Ayrıca yağda çözünen
                                           vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlar. Ancak  bilinçsiz kul-
                                           lanım yağları zararlı hâle getirebildiği gibi sağlığı da olumsuz etkiler.
                                               Yağların  yanlış  kullanımının  sağlık  üzerindeki  etkileri  aşağıdaki
                                           şekilde özetlenebilir.
                                               Yağların gerekenden fazla kullanılması
                                               • Gereksiz enerji artışına,
                                               • Şişmanlığa,
                                               • Kalp hastalığına,

                                               • Tip 2 diyabete,
                                               • Karaciğer yağlanmasına,
                                               • Kanda kolesterol yükselmesine,
                                               • Damar tıkanıklığına neden olabilir.




            202
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31