Page 36 - Kimya 11 | 3.Ünite
P. 36

Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük

                   ÖRNEK VE ÇÖZÜM
            Örnek                           Çözüm
                  o                                                 o
            1.  40  C’ta 130 gram çözelti 80   1.  130 - 80 = 50 g tuz 20  C’ta 50 - 34 = 16 g tuz çözünüyor.
               gram  su  içeriyor.  Çözeltinin
                          o
               sıcaklığı  20  C’a  düşürüldü-  80  gsuda     16  g  tuz
               ğünde 34 gram tuz çöküyor.      100 gsu       x
                   o
               20  C’ta  X’in  çözünürlüğü
                                                                                         20 g
                                                                     z nebilir
                                                                                znrlk
               kaçtır?                                  x =  20 g tuz çö ü   . Çöü üü         su olur .
                                                                                         100 g
                   ÇÖZEREK ÖĞRENİN
            1.  40 gram tuz içeren 200 gram KCl tuzu çözeltisi-
               ne aynı sıcaklıkta 20 gram daha KCl tuzu eklen-
               diğinde çözelti doygun hâle geliyor. KCl tuzu-
               nun aynı sıcaklıktaki çözünürlüğü kaçtır?

                                             GAZLARIN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜNE SICAKLIK VE BASINÇ ETKİSİ

           Çözünürlük                          Sıcaklığın  Etkisi:  Gazların  çözünürlüğü  sıcaklık  arttıkça  azalır.
           (g/100 g su)
                                           Balıkçıların balık tutmak için derin suları seçmesinin nedenlerinden biri
                                           su derinliği arttığında suyun sıcaklığının düşmesidir. Düşük sıcaklıkta
                                           oksijen gazının çözünürlüğü fazla olduğundan su altında yaşayan can-
                                           lıların derin sularda bulunma olasılığı daha fazla olur. Gazlı içeceklerin
                                           soğuk içilmesinin nedeni de düşük sıcaklıkta daha fazla karbon dioksit
                                           gazı çözünmesinden kaynaklanır. Sıcak ortamda şişede bekletilen su-
                                           yun içinde bir süre sonra kabarcıklar oluşmasının nedeni de ısı ile suda
                                           çözünen oksijen gazının çözünürlüğünün azalmasıdır. Gazların çözü-
                                    o
                             Sıcaklık ( C)  nürlüğü ekzotermik olduğu için sıcaklık arttıkça çözünürlükleri azalır
                                           (Görsel 3.5.3).
           Grafik 3.5.3: Gazların çözünürlük
                                               X(g)      X(suda) + Enerji
                      sıcaklık ilişkisi
                                               Basınç Etkisi: Basınç katı ve sıvıların çözünürlüğünü çok fazla etki-
                                           lemediği hâlde gazların çözünürlüğü basınç arttıkça artar (Görsel 3.5.4).

                                               0,03
                                            Çözünürlük (g/100 g su) (25 o C)  0,025






                                               0,02


                                              0,015


                                               0,01



                                              0,005


                                                  0
                                                           1       2       3       4       5
                                                                                    Basınç (atm)
                                         Grafik 3.5.4: Gazların çözünürlük basınç ilişkisi





            154
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41