Page 33 - Kimya 11 | 3.Ünite
P. 33

5.                                                                   Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük




                BÖLÜM:              ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER




















                  NELER KAZANILACAK?         Çözünürlüğün sıcaklık ve basınçla ilişkisi açıklanırken
                 a)  Farklı tuzların sıcaklığa bağlı çözünürlük eğrileri yorumlanması sağlanacak,
                 b) Tuzların farklı sıcaklıklardaki çözünürlüklerinden faydalanarak deriştirme ve kristallendirme ile ilgili
                    hesaplamalar yapılacak,
                 c)  Gazların çözünürlüklerinin basınç ve sıcaklıkla değişimi üzerinde durulacak çözünürlük eğrileri yorum-
                    lanacak,
                 d) Çözünürlüğün  sıcaklık  ve  basınçla  ilişkisi  elektronik  tablolama  programı  kullanılarak  kurgulanacak,
                    değerleri değiştirerek gerçekleşen değişiklikleri gözlemlemeleri ve yorumlamaları sağlanacaktır.



                    3.5.1. ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN SICAKLIK VE BASINÇLA İLİŞKİSİ


















                Görsel 3.5.1: Çeşitli reçeller


                    Reçel, tatlı vb. şekerli yiyecekler genellikle oda sıcaklığında saklanır
                (Görsel 3.5.1). Bu tür yiyeceklerin buzdolabında veya düşük sıcaklıkta
                saklanması uygun değildir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde  kris-
                tallenen bu yiyecekler hangi işlemle eski hâline getirilebilir? Sorunun
                cevabı katıların çözünürlüğüne sıcaklığın etkisi ile açıklanabilir.
                    Sıcaklığın Etkisi: Katıların çözünürlüğü genellikle sıcaklık arttıkça
                artar. Soğuk ortamda saklanan yiyeceklerin kristallenmelerinin nedeni
                şekerin çözünürlüğünün sıcaklıkla azalmasından kaynaklanır.
                    Çözünen madde çözücüye eklendiğinde çözücü moleküllerin kine-
                tik enerjisi çözünen maddeyi oluşturan kimyasal türler arasındaki çe-
                kim etkisinin azalmasına yol açar. Böylece çözünen, katı hâlden ayrıla-
                rak sulu faza geçer. Çözünen tanecikler çözücü moleküller tarafından
                sarılır.






                                                                                                          151
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38