Page 28 - Kimya 11 | 3.Ünite
P. 28

Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük
                                               Çözeltiler  çözünürlük  temelinde  seyreltik,  derişik,  doygun,  aşırı
                                           doygun ve doymamış olarak sınıflandırılabilir (Görsel 3.4.2).
                                               Seyreltik Çözelti: Çözünen madde derişimi bir başka çözeltiye göre
                                           düşük olan veya birim hacmindeki çözünen madde miktarı az olan çö-
                                           zeltilerdir (Görsel 3.4.2.a).
                                               Derişik  Çözelti:  Çözünen  maddenin  derişimi  bir  başka  çözeltiye
                                           göre yüksek olan veya birim hacmindeki madde miktarı çok olan çözelti-
                                           lerdir (Görsel 3.4.2.b). Derişik ve seyreltik çözelti göreceli kavramlardır.
                                           Aynı sıcaklıkta 100 mL suya 5 gram tuz atıldığında seyreltik olan çözel-
                                           ti, 100 mL suya 1 gram tuz atılan çözelti ile kıyaslandığında derişik olur.
                                               Derişik çözeltiye çözücü ilave edildiğinde seyreltik, seyreltik çözelti-
                                           ye çözünen eklendiğinde derişik çözelti elde edilir.
                                               Doymamış Çözelti: Belirli sıcaklık ve basınçta belirli miktar çözü-
                                                                                                 o
                                           cüde çözebileceğinden daha az çözünen içeren çözeltidir. 20  C’ta 100
                                                                                       o
                                           gram su en fazla 36 gram yemek tuzu çözebilir. 20  C’ta 100 gram suda
                                           10 gram yemek tuzu çözülerek hazırlanan çözelti doymamış çözeltidir
                                           (Görsel 3.4.3.a).
                 a)              b)
                                               Doygun Çözelti: Belirli sıcaklık ve basınçta belirli miktar çözücü-
           Görsel 3.4.2: a) Seyreltik çözelti                                                        o
                                           de çözülebilecek en fazla çözüneni çözmüş olan çözeltilerdir. 20  C’ta
                       b) Derişik çözelti
                                           100 gram su en fazla 36 gram yemek tuzu çözebilir. 100 gram suda 36
                                           gram yemek tuzu çözülerek hazırlanan çözelti doygun çözeltidir (Görsel
                                           3.4.3.b).
                                               Aşırı Doygun Çözelti: Belirli sıcaklıkta doymuş çözelti oluşturmak
                                                                                                 o
                                           için gerekli olandan daha fazla çözünen içeren çözeltidir. 20  C’ta 100
                                                                                               o
                                           gram su en fazla 36 gram yemek tuzu çözebilir. Sıcaklık 50  C’a çıkarıl-
                                           dığında 100 gram su 40 gram yemek tuzunu çözebilir. Aşırı doygun çö-
                                                                  o
                                           zelti kararsızdır sıcaklık 20  C’a düşürüldüğünde 1 gram yemek tuzu çö-
                                           kerek çözelti tekrar doygun hâle gelir (Görsel 3.4.3.c).

                                                     10 g NaCl           36 g NaCl          40 g NaCl





                                                                                              100 mL
                                                     100 mL              100 mL
                                                        Su                  Su                  Su

                                                    a) Doymamış         b) Doygun          c) Aşırı doygun
                                                        çözelti              çözelti           çözelti
                                            Görsel 3.4.3: Çözelti türleri
                                               Belirli sıcaklık ve basınçta 100 gram çözücüde çözünen madde deri-
                                           şimine çözünürlük denir. Çözünürlük birimi genellikle g/100 g su ola-
                                           rak kullanılır.
                                               Maddelerin çözünürlüğü sıcaklık, basınç, çözücünün türü ve ortak
                                           iyon etkisi ile değişebilir. Çözünürlük maddelerin kimlik özelliğidir. Bir
                                                                                    o
                                           başka deyişle ayırt edici özelliğidir. Örneğin 20  C’ta 100 gram suda en
                                                                                o
                                           fazla 36 gram yemek tuzu çözünürken 20  C’ta 100 gram suda en fazla
                                           88 gram sodyum nitrat çözünebilir.
                                               Bazı  katıların  farklı  sıcaklıklardaki  çözünürlükleri  Tablo  3.4.1’de
                                           verilmiştir.
                                                                       çözünenin kütlesi (g)
                                                          Çözünürlük =
                                                                          100 g çözücü







            146
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33